Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jaké kroky by mělo Brno podniknout pro podporu svých obyvatel a podnikatelů zasažených koronavirem?

Po dvou měsících nouzového stavu se Brno začíná pomalu vracet do normálu. Důkazem toho jsou i stále živější ulice. Ne každý však přežil pandemii bez ekonomické úhony. Co by mělo Brno udělat pro místní obyvatele a podnikatele, které zasáhl situace okolo koronaviru nejvíce?

Společná otázka pro brněnské zastupitele: Jaké kroky by mělo město podniknout pro podporu místních obyvatel a podnikatelů zasažených koronavirem?


Markéta Vaňková (ODS)

Naše podpůrné kroky už běží! Městské části začaly promíjet poplatek za umístění restauračních zahrádek (a my jim to budeme kompenzovat), zahrádky se navíc dají stavět rychleji a na nových místech. Zmírňujeme protialkoholní vyhlášku – pití od místních prodejců si dáte i v parcích a na několika náměstích v centru.

Budeme odpouštět ubytovací poplatky, zajistíme komunikační kampaň cílenou na tuzemské návštěvníky Brna, finančně podpoříme turistickou kartu Brnopas. Je schválen záměr úplného nebo částečného odpuštění nájemného u nebytových prostor ve vlastnictví města. Podpoříme celoroční virtuální obchodní platformu Kontakt-Kontrakt. Firmám vstupujícím na zahraničí trhy poskytneme certifikační vouchery.

Upravili jsme podmínky dotací v kultuře rozšířením možnosti využití poskytnutých peněz. Lidem zpříjemníme léto novými volně přístupnými sportovně-rekreačními plochami a nabídkou dostupného kulturního programu. I přes očekávané snížení rozpočtu pokračují investice do městské infrastruktury.


Petr Hladík (KDU-ČSL)

Brno je úžasné město, plné kaváren a univerzit. Je to místo atraktivní pro sportovní, kulturní a společenské vyžití, a to je potřeba zachovat. Už nyní jsme podnikatelům ulevili na nájmech městských prostor, pomohli rozvolněním alkoholové vyhlášky na náměstích v centru města a odpustili nájem za restaurační zahrádky. Ale Brno nežije jen gastronomií. Brno musí zajistit vhodné podmínky pro divadelníky, sportovce, studenty a další. Musí také podpořit firmy, podnikatele i obyvatele, kteří se snaží být šetrní k životnímu prostředí, protože pokud nedokážeme rychle a efektivně řešit otázky sucha a horka, je možné, že za několik let budeme v nouzovém stavu kvůli nedostatku pitné vody.

Musíme být otevření nápadům svých obyvatel. Koronavirus přinesl mnoha lidem zcela novou zkušenost a z té je potřeba se ponaučit. Proto jsem velmi uvítal iniciativu mladých architektů na uspořádání akce s názvem Urban Hackathon, na které chtějí najít nápady, kterými by pomohli Brnu po koronaviru.


Ivan Fencl (SPD)

Snadné šíření neznámého koronaviru, které se nevyhnulo ani České republice, si vynutilo rázná opatření vlády. Tyto kroky měly a mají vliv na zpomalení ekonomiky. Jako nejcitlivější se jeví terciální sektor. Ten tvoří velmi významnou část segmentu tvorby hrubého domácího produktu (HDP). Proto jedním z možných rychlých opatření v době krize bude prodloužení období, ve kterém podnikatelé budou hradit snížené nájemné za pronájem komerčních ploch na území města Brna.

Městská pokladna ale není bezedná. Výpadek příjmů rozpočtu města Brna přesáhne v příštím roce 1 mld. Kč. Proto další možností pro oživení ekonomiky je např. snaha o dosažení dohody na zvýšení objemu lokálních investic zahraničních společností působících v našem městě. ČR má totiž v rámci EU takřka nejnižší podíl hrubého nár. důchodu (HND) na HDP, a to především díky odlivu dividend. Jistě se najdou ještě další náměty na podporu zdejších podnikatelů v době krize COVID19. Hnutí SPD je připraveno o dalších námětech podpory jednat.


Tomáš Koláčný (Piráti)

Piráti v uplynulých týdnech prosadili ve vedení města celý balík záchranných opatření, zaměřující se na nejohroženější sektory.

Všem příjemcům dotací z městského rozpočtu jsme umožnili využití dotace i pro zvládání dopadů COVID-19. Vypsali jsme dotační titul na pomoc těm nejmenším podnikatelům a živnostníkům v kultuře a postupně pomáháme přečkat krizi i větším kulturním podnikům.

Dále jsme se zaměřili na oživení veřejných prostranství rozšířením restauračních zahrádek a uvolněním protialkoholní vyhlášky pro parky a některá náměstí. Restauratéry a hoteliéry jsme rovněž podpořili možností výhodného zapojení do projektu Brnopas, v rámci kterého město poskytuje celou řadu slev.

Společně s Jihomoravským inovačním centrem a Regionální hospodářskou komorou pomáháme také podnikatelům nastartovat vývoz, či vybudovat si nové dodavatelsko-odběratelské vztahy v regionu. A v neposlední řadě chceme jako město plošně podpořit i samotné občany a přispět jim na útratu u místních podnikatelů.


Oliver Pospíšil z klubu ČSSD ani Petr Vokřál z klubu ANO možnost nabídnutého prostoru k vyjádření nevyužili.

Ohodnoť článek

Foto Pavel Gabzdyl, Neuvěřitelné Brno

Štítky politická korida, koronavirus, pomoc, Brno, podnikatelé, obyvatelé, COVID-19, dotace, Markéta Vaňková, ODS, krize, Svoboda a přímá demokracie, Česko, Evropská unie, Petr Hladík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jaké kroky by mělo Brno podniknout pro podporu svých obyvatel a podnikatelů zasažených koronavirem?  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.