Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Památkáři zprovozní v Lednici akvadukt s vodopádem

Památkáři zprovozní příští sobotu v parku zámku v Lednici u Břeclavi kopii římského akvaduktu, z něhož poteče desetimetrový vodopád. Vznikl v 19. století s dalšími 20 menšími stavbami, aby zkrášlil okolí zámku - sídla rodu Lichtenštejnů. Naposledy byl akvadukt v provozu před sto lety. Dnes to řekla kastelánka zámku Ivana Holásková.

V uplynulých dnech pracovníci správy zámku zkontrolovali nádrž akvaduktu. S pomocí čerpadla ji naplní příští týden vodou ze Zámecké Dyje. V pátek se bude konat malá zkouška zařízení.

"Spustíme jej krátce, abychom si potvrdili, že vše je technicky v pořádku. V provozu bude v sobotu v poledne," uvedla kastelánka. Památkáři nechají několik minut protékat vodu z nádrže akvaduktem a spadat z výšky deseti metrů do rybníka.

Atrakci pak zastaví a v každou celou hodinu, a to až do 18:00 včetně budou vodopád pouštět. Pokud bude o tuto podívanou zájem, bude lednický vodopád v provozu každé léto.

Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou na Moravě. Ročně jej navštíví asi 320.000 lidí, parkem objektu, kam je vstup zdarma, projde každou sezonu asi milion lidí.

Zdroj ČTK

Štítky Lednice, akvadukt, vodopád, památková péče, zámek, Lichtenštejnové, Zámek Lednice, Břeclav, Zámecká Dyje, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři zprovozní v Lednici akvadukt s vodopádem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.