Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Moša obhájil post ředitele Městského divadla Brno

Stanislav Moša zůstává ředitel Městského divadla v Brně i na další funkční období. Doporučení výběrové komise dnes posvětili radní města.

Rada města Brna vyhlásila výběrové řízení na obsazení funkce ředitele Městského divadla 5. prosince minulého roku. Termín na podání přihlášek byl stanoven do 1. února 2013. Do výběrového řízení se přihlásili dva uchazeči: Zdeněk Černín a Stanislav Moša.

V úterý 19. února se uskutečnilo první kolo. Výběrová komise jmenovaná Radou města Brna posuzovala, zda uchazeči splnili všechny náležitosti požadované vyhlašovatelem výběrového řízení a zda je jejich přihláška kompletní.

Po posouzení všech náležitostí se shodla, že do druhého kola postoupí oba uchazeči. Druhé kolo výběrového řízení se uskutečnilo 7. března a z něho vyšel jako vítěz Stanislav Moša, který v únoru oslavil své 57. narozeniny.

Jeho působení na druhé největší brněnské divadelní scéně začalo v roce 1983, kdy bezprostředně po ukončení studia na Janáčkově akademii múzických umění dostal nabídku od ředitele Milana Páska k angažmá do tehdejšího Divadla bratří Mrštíků.

V roce 1990 se Moša stal uměleckých šéfem Divadla bratří Mrštíků a o dva roky později jeho ředitelem (od roku 1993 přejmenovaného na Městské divadlo Brno).

Od roku 1984 do roku 1994 byl odborným asistentem na JAMU v Brně, z toho tři roky uměleckým šéfem Činoherního studia JAMU Marta.

Moša stál u myšlenky vybudovat Soudobou hudební scénu, která vznikla jako druhá divadelní budova Městského divadla a jejíž provoz byl slavnostně zahájen 2. října 2004.

Jako režisér má na svém kontě více než 150 inscenací, a to nejen u nás, ale i v zahraničí – na Slovensku, v Německu, Itálii, Slovinsku, Lucembursku, Švýcarsku, Rakousku, Chorvatsku, Holandsku, Portugalsku či Španělsku.

Vedle činohry se věnuje rovněž režii muzikálů. Moša je například režisérem úspěšného koncertních představení „Muzikály z Broadwaye“ a „Magical Broadway“, s nimiž se brněnský soubor úspěšně představil jak brněnskému, tak zahraničnímu publiku po celé Evropě.

Pro mezinárodní hudební festival Moravský podzim zinscenoval v roce 2010 Honeggerovo oratorium „Johanka z Arku na hranici“.

Společně se Zdenkem Mertou připravil například megaprojekt Bernsteinovy „Mše“ (1997 a 2001) s více jak 300 účinkujícími na Pražském hradě a v brněnské hale Rondo.

Jako televizní režisér má na svém kontě několik záznamů divadelních inscenací realizovaných pro Českou televizi. V roce 2011 moderoval vlastní pořad v Českém rozhlase – Mikrofórum před půlnocí.

Stanislav Moša získal v roce 2010 Cenu Divadelních novin za svou režii muzikálu Probuzení jara a v roce 2007 byl na slavném festivalu "Borštnikovy ceny" ve slovinském Mariboru vyznamenán Cenou za estetický průlom za režii muzikálu Kabaret.

Foto: MDB

Štítky Městské divadlo, Brno, výběrové řízení, Stanislav Moša, ředitel, Městské divadlo Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, muzikál, Zdeněk Černín, režisér, Jana z Arku, Milan Pásek, Zdeněk Merta, Moravský podzim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moša obhájil post ředitele Městského divadla Brno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.