Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jižní Morava bude nově oceňovat také technické památky

Jihomoravský kraj bude nově v soutěži o nejlépe opravenou památku regionu oceňovat technické stavby i objekty, jejichž obnova byla zvlášť náročná. Vítězové obou těchto kategorií mohou získat až 25.000 korun. ČTK to dnes řekla jihomoravská krajská radní Bohumila Beranová (ČSSD). Soutěž se uskuteční posedmé, vítězové budou vyhlášeni v květnu.

Kraj pořádá soutěž ve snaze napomoci obnově nestátních památek. Historickéobjekty jsou velkým turistickým lákadlem regionu. Soutěž má tři hlavníkategorie. V oblasti velkých staveb, mezi které patří hrady, zámky či kostely, vyhrává vítěz 150.000 korun. Ve výtvarném umění a v kategorii drobných historických staveb po 50.000 korunách. Vždy jsou hodnoceny stavební úpravy a práce z předchozího roku.

"Dosud nám pravidla soutěže neumožňovala ocenit technické památky, které byly tak trochu v ústraní. Nemohli jsme ani odměnit majitele památek, kteří přes všechny obtíže zvolili při opravách citlivý přístup," uvedla radní k důvodům, proč byly nově vytvořeny právě pro tyto památky mimořádné kategorie. 

Z technických památek bude moci být letos oceněn některý ze sedmi objektů, jenž se v minulosti účastnil této soutěže. Žádný z nich nevyhrál. Jsou mezi nimi například historický větrný mlýn v Rudici v centru Moravského krasu, Ježkův příhradový most v Blansku nebo těžební věž dolu Kukla v Oslavanech u Brna.

Zájemci mohou navrhovat památky na ocenění kraji do 14. února. Od 10. března do 4. dubna budou památky zveřejněny na webu kraje. O vítězi rozhodne veřejnost prostřednictvím hlasování pomocí sms zpráv. Vítěz bude vyhlášen v květnu.

Loni získal titul nejlépe opravené památky jižní Moravy za rok 2012 kostel Nanebevzatí svatého Kříže ve Chvalaticích na Znojemsku. V kategorii drobných staveb vyhrála boží muka od Jelenova mlýna u Vranova nad Dyjí a v části věnované výtvarnému umění kamenný kříž zdobící náves v Tetčicích u Brna.

Zdroj ČTK

Štítky technické památky, Brno, jižní Morava, Jihomoravský kraj, ceny, soutěž, technická památka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Morava bude nově oceňovat také technické památky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.