Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jižní křídlo hradu Špilberku je opravené

Dvouletá rekonstrukce jižního křídla hradu Špilberku v Brně za více než 155 milionů korun je hotová. Práce se týkaly zejména dosud neopravené a veřejnosti nepřístupné části hradu. Zahrnovaly také venkovní úpravy, takže nyní je možné hrad obejít kolem dokola.

„Při opravách se našla řada archeologických nálezů,“ informovala Soňa Haluzová z tiskového střediska radnice.

Hrad Špilberk je jednou z nejvýznamnějších brněnských památek a opravami prochází už zhruba 25 let. Letos se má opravit například ještě severní hradba. Opravy na Špiblerku dosud stály stovky milionů korun.

„Hrad Špilberk je naším dědictvím. Už dlouho vedl nerovný boj se zubem času, a tak je samozřejmé, že jsme mu v něm poskytli pomoc, i když nás to stálo nemálo finančních prostředků," uvedl primátor Roman Onderka.

Na opravu jižního křídla přispěla více než 42 miliony korun EU. Cílem bylo zachovat nebo repasovat co nejvíce původních částí stavby, například krovů, trámů, omítek, dlažeb a střešní krytiny. V prostoru bývalé hradní vinárny vznikne restaurace.

„Naprosto unikátní je mimořádně zdařilé restaurování historicky velice hodnotných kachlových kamen a dřevěných interiérových prvků, které byly doplněny o repliku výčepu,“ uvedla Haluzová.

Archeologové při průzkumu narazili mimo jiné na zbytky měděného plechu, ze kterého se razily mince.

„V průběhu středověku a raného novověku se však mince razily pouze z drahých kovů - zlata a stříbra. Vše tedy naznačuje, že se jedná o pozůstatky penězokazectví, tedy padělání peněz, a to přímo na královském hradě," podotkla Haluzová.

Stavební práce na Špilberku byly zahájené v roce 1983. Významným mezníkem byl rok 2000, kdy byla dokončena rekonstrukce východního křídla, vydlážděno velké hradní nádvoří, osazena zvonkohra a pořízeno vybavení pro kulturní akce na nádvoří hradu.

Nyní je podle radnice ještě potřeba opravit východní přístavek nad severovýchodním bastionem, hospodářské zázemí pod severní terasou a vodojemy vestavěné ve východním bastionu.

Zdroj: ČTK
Foto: Petr.adamek, Wikipedia

Štítky oprava, Špilberk, jižní křídlo, Brno, hrad, Evropská unie, Roman Onderka, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní křídlo hradu Špilberku je opravené  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.