Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jezdecká socha Jošta v centru až za dva roky

Jezdecká socha Jošta Lucemburského bude na Moravském náměstí v centru Brna stát zřejmě od října 2015. Návrh malíře a sochaře Jaroslava Róny řada lidí kritizovala, socha má naddimenzované některé prvky a působí netradičně. Městská rada dnes schválila smlouvu o dílo, informovala novináře primátorova náměstkyně Jana Bohuňovská (ODS). Skulptura bude stát bezmála sedm milionů korun.

Joštova socha bude měřit na výšku zhruba osm metrů od dlažby po hrot kopí, které bude mít jezdec v ruce, 6,5 metru po přilbu jezdce. "Jezdecká socha bude vytvořena na počest markraběte Jošta Lucemburského jako alegorie Odvahy a bude odlita z bronzu. Město tak definitivně dokončí rekonstrukci Moravského náměstí," uvedl mluvčí magistrátu Pavel Žára. V prostoru nyní už stojí tři alegorické prvky podle Platona - Spravedlnost, Mírnost a Prozíravost.   

ČTĚTE VÍCE: Radní schválili návrhy na jezdeckou sochu Jošta

Soutěž na jezdeckou sochu na Moravském náměstí vypsali radní už před několika lety, nakonec žádný návrh nevybrali. Současný vítězný návrh řada lidí kritizovala. Mezi námitkami zaznělo například to, že vzhledově podobný návrh jezdecké sochy malíře a sochaře Róny neuspěl v Jihlavě nebo že socha není důstojným zobrazením Jošta. Primátor Roman Onderka (ČSSD) však už dříve vyjádřil Rónově návrhu podporu.

Jošt Lucemburský

Jošt Lucemburský (1351 až 1411) patřil podle historiků k největším politikům, kteří se na Moravě narodili. Byl moravský markrabě a později i římský král. Za dobu své vlády obnovil v Brně mincovnu a byl známý svou učeností a sečtělostí.

Jošt byl velmi schopným a obratným politikem, který ctižádostivě toužil po větší moci i majetku a neváhal v zájmu svých cílů měnit strany a názory. Spolu se svými bratry citelně zasahoval do záležitostí českého království, kterému vládl jejich bratranec Václav IV.

Foto: Wikipedia

 

Zdroj ČTK

Štítky socha, Jošt Moravský, Jošt Lucemburský, Moravské náměstí, Místodržitelský palác, Brno, Jaroslav Róna, ODS, Městská rada, Václav IV. Český, Roman Onderka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jezdecká socha Jošta v centru až za dva roky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.