Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Radní schválili návrhy na jezdeckou sochu Jošta

Rada města Brna ztvrdila na své schůzi ve středu doporučení poroty k výsledkům soutěže na ztvárnění jezdecké sochy Jošta Lucemburského na Moravském náměstí.

Na prvním místě se umístil návrh číslo 2 Jaroslava Róny, druhé místo obsadil návrh číslo 11 od Michala Gabriela a jako třetí skončil návrh číslo 17 autora Jiřího Sobotky. Do soutěže se přihlásilo 21 soutěžících. Všichni tři obdrží podle stanovených kritérií finanční odměny, a to 100, 70 a 40 tisíc korun.

„Vítězný návrh na sochu Jošta Lucemburského pro Moravské náměstí představuje ucelený umělecký koncept, který pracuje jak s tradičním žánrem jezdeckého pomníku, tak se současným výtvarným tvaroslovím. Návrh odkazuje k reálné historické osobnosti spojené s dějinami města Brna, avšak zároveň je možné ho interpretovat jako obecnou metaforu významu a společenského postavení člověka spoluvytvářejícího národní dějiny,“ konstatují závěry poroty, které předsedal primátor Roman Onderka.

V současnosti je podoba Moravského náměstí po jeho rekonstrukci v roce 2010 dotvořena a ze čtyř plánovaných výtvarných prvků jsou realizovány tři, a to alegorie Spravedlnosti, Mírnosti a Prozíravosti. A právě poslední - alegorii Odvahy, má představovat jezdecká socha.

Výtvarná soutěž na ztvárnění jezdecké sochy v Brně se uskutečnila již v roce 2009. Záměr umístit jezdeckou sochu do prostoru zrekonstruovaného Moravského náměstí vycházel z nového urbanistického pojetí, které je založeno na architektonickém zvýraznění plochy a upřednostnění pěšího provozu, avšak bez omezení tramvajové dopravy.

Tomuto záměru byla podřízena i navrhovaná výtvarná výzdoba, jejíž idea vychází ze zobrazení čtyř kardinálních ctností formulovaných v Platónově Ústavě jako ctnosti požadované od občanů ideálního autonomního městského státu, a to Spravedlnosti, Odvahy, Mírnosti a Prozíravosti.

O realizaci posledního čtyřlístku uměleckých děl na Moravském náměstí ale rozhodnou finanční možnosti města. K tomuto účelu také v roce 2008 vzniklo občanské sdružení Jošt Moravský, které zároveň zřídilo veřejnou sbírku. Na ni se sešlo dodneška přibližně 1,4 milionu korun. Cena realizovaného díla je pak odhadována na 10 milionů korun.

Foto: Magistrát města Brna

Štítky jezdecká socha, Jošt Lucemburský, Moravské náměstí, Brno, socha, Jošt Moravský, soutěž, Jiří Sobotka, Jaroslav Róna, Michal Gabriel, Roman Onderka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní schválili návrhy na jezdeckou sochu Jošta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.