Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jazzfest Brno odstartuje prelude Chicka Corey

Hlavní hvězda mezinárodního festivalu Jazzfest Brno - dvacetinásobný držitel ceny Grammy Chick Corea - přijede do moravské metropole v rámci mimořádného turné se svojí zbrusu novou formací The Vigil. Jeho koncert jako prelude festivalu se uskuteční dnes od 19.30 hodin v Bobycentru.

Do kapely přizval Corea fantastické instrumentalisty: na bicí hraje fenomenální Marcus Gilmore, kterého znají čeští fanoušci z kapel Vijaye Iyera či Stevea Colemana.

Na baskytaru zahraje Hadrien Feraud, který vedle Chicka Corey spolupracuje například s Johnem McLaughlinem, na saxofon další Coreův oblíbenec Tim Garland a na kytaru nový objev z Los Angeles, Charles Altura.

Při výběru repertoáru pro novou sestavu se nechal inspirovat hned z několika zdrojů. „Zeptal jsem se svých spoluhráčů, co by chtěli hrát a udělal jsem i průzkum mezi svými fanoušky na internetu. K tomuto výběru jsem dodal pár svých oblíbených věcí,“ řekl jazzman před turné.

Chick Corea byl nejúspěšnějším jazzmanem na nedávném vyhlašování cen Grammy, kde získal hned dva zlaté gramofonky a zaokrouhlil svoji dosavadní sbírku ocenění na dvacet.

Hlavní dubnová část brněnského festivalu od 4. do 30. dubna nabídne posluchačům další hvězdná jména, mezi nimiž nechybí Trio of OZ (Rachel Z a Omar Hakim) či zástupci vyhlášené newyorské scény - kapely Craig Taborn Trio, Rez Abbasi Trio s hostujícím Rudreshem Mahanthappou, Will Vinson Quartet či Shai Maestro Trio.

Po šesti letech na festival opět zavítá Dan Bárta s Robert Balzar Trio. S rozhlasovým bigbandem Gustava Broma zase zazpívá vynikající italská zpěvačka Roberta Gambarini.

„Jazzfest si zachovává tradiční a osvědčený formát dvojkoncertu ve vybraných dnech doplněných o noční jamsessions. Navíc letos program obohatí unikátní a široké veřejnosti přístupná série vícedenních hudebních workshopů s festivalovými interprety,“ sdělil Vilém Spilka, umělecký ředitel festivalu.

Zájemci o improvizaci tak budou mít jedinečnou možnost během dubna načerpat zkušenosti přímo od hudebníků z jazzové extraligy.

Foto: www.jazzfestbrno.cz

Štítky Jazzfest Brno, mezinárodní hudební festival, prelude Chick Corea, Chick Corea, festival, Brno, hudební skupina, Grammy Award, John McLaughlin, Steve Coleman, Tim Garland, Marcus Gilmore, Hadrien Feraud, Charles Altura, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jazzfest Brno odstartuje prelude Chicka Corey  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.