Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Gymnaziální sbory rozezvučí svým zpěvem město Brno

Ve dnech 9. – 11. dubna 2015 přijede do Brna 550 mladých zpěváků z celkem 16 gymnaziálních pěveckých sborů z celé České republiky. Utkají se ve finále XXI. ročníku soutěžní přehlídky gymnaziálních pěveckých sborů Gymnasia Cantant.

Než byli zpěváci pozváni do Brna, museli se svými sbormistry a vedoucími jednak tvrdě připravovat již od září 2014 nácvikem soutěžního repertoáru a také uspět v jednom ze tří regionálních kol, která proběhla v březnu v Praze, Brně a Orlové.

V Brně na studenty čeká nabitý program plný sborového zpěvu. Hned ve čtvrtek po příjezdu budou na Gymnáziu Vídeňská nacvičovat náročné ateliérové skladby a večer si vzájemně zazpívají v Dělnickém domě na Jamborově ulici v Brně-Židenicích.
V pátek 10. dubna 2015 je čeká samotná soutěž. Jednotlivá vystoupení 16 sborů proběhnou od 10 do 15.30 hodin v koncertním sále Konventu Milosrdných bratří na Vídeňské ulici číslo 7. Hodnotit je bude pětičlenná porota odborníků na sborový zpěv. V ní zasedne například prof. Lubomír Mátl (JAMU Brno), který je předním mezinárodně uznávaným dirigentem, sbormistrem a pedagogem. Úkolem poroty je nejen výběr nejlepších sborů a nejlépe provedených skladeb, ale i poradenská podpora sbormistrům na rozborovém semináři v pátek večer.

Sobota 11. dubna bude pro sboristy ve znamení radostného zpěvu pod širým nebem nebo i v nádherných prostorách Besedního domu. Hned v 9 hodin ráno se 550 studentů vydá zvláštními tramvajemi na Mendlovo náměstí, kde krátce zastaví a společně zazpívají pro „brněnskou šalinu“. Poté se přesunou na nádvoří Nové radnice, kde jako největší gymnaziální sbor na světě přednesou v 9.40 hodin společně nacvičené skladby pod vedením dirigenta Mgr. MgA. Jana Ocetka, který je současně ředitelem a dramaturgem celé přehlídky. Celé finále Gymnasia Cantant uzavře slavnostní galaprogram v Besedním domě od 10 hodin, kde se sbory a jejich sbormistři dozví celkové hodnocení a převezmou diplomy.

Gymnasia Cantant je svou dramaturgií a zaměřením na sborový zpěv gymnazistů zcela ojedinělou akcí v České republice. V průběhu dvaceti předešlých ročníků svého konání se na přehlídce vystřídala už celá jedna generace sbormistrů a 5 generací zpěváků, kteří se mnohdy vrací jako zakladatelé nových sborů. Cílem je poskytnout všem vystupujícím možnost srovnání a podporu ze strany odborníků a zkušených sbormistrů.

Gymnasia Cantant organizuje Gymnázium, Brno, Vídeňská 47 a občanské sdružení Gymnasia Cantant. Akci tradičně podporuje Jihomoravský kraj, Statutární město Brno, Městská část Brno střed a Fond Leoše Janáčka. Letošním partnerem přehlídky je Dopravní podnik města Brna.

Tisková zpráva

Štítky Brno, Česko, pěvecký sbor, Besední dům, Praha, Lubomír Mátl, Leoš Janáček, Jan Ocetek, Orlová, Dopravní podnik města Brna, finále

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gymnaziální sbory rozezvučí svým zpěvem město Brno  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.