Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Film z České televize Brno získal ocenění na festivalu v Berlíně

Film Osmy z produkce brněnského studia České televize získal na festivalu Prix Europa 2014 prestižní ocenění v kategorii TV Drama. Černou komedii z období tuhé normalizace natočil režisér Jiří Strach. Výsledky soutěže vyhlásili porotci v pátek večer na slavnostním ceremoniálu v Berlíně.

Scenárista Marek Epstein děj filmu zasadil do přelomu 70. a 80. let minulého století. Úředník Richard v opilosti podepíše Chartu 77 a od té chvíle se mu problémy a smůla lepí na paty. Jeden den, o kterém film vypráví, se mění přímo v noční můru. Richard se původně děsí jen plánovaného trhání osmiček u zubaře. Zároveň ale prožívá řadu dalších katastrof a lapálií.

Hlavní roli ztvárnil Ivan Trojan, ve filmu účinkují také Zuzana Stivínová, Josef Dvořák a Tomáš Töpfer. Snímek už letos získal několik festivalových ocenění. Na Novoměstském hrnci smíchu obdržela Stivínová cenu za nejlepší ženský herecký výkon. V mužské kategorii tam zvítězil Ivan Trojan, film dostal také cenu Zlatý prim.

"Máme samozřejmě velkou radost. Hlavně z toho, že tato cena bezpochyby dokazuje, že český televizní film dokáže směle konkurovat největším televizním produkcím na světě," uvedl kreativní producent ČT David Ziegelbauer. Televizní diváci film zhlédnou v neděli 14. prosince od 20:00 na ČT1.

Prix Europa je největší evropský festival televizních, rozhlasových a online pořadů Pořady České televize jsou do soutěže nominovány téměř v každém ročníku. Prestižní nominaci proměnil v roce 2008 dokumentární film René.

Zdroj: ČTK

Štítky film, média, televize, ČT, ocenění, Brno, drama, festival, Česká televize, Berlín, Jiří Strach, Osmy, Ivan Trojan, Zuzana Stivínová mladší, Marek Epstein, Josef Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Film z České televize Brno získal ocenění na festivalu v Berlíně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.