Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cenu diváků festivalu queer filmů Mezipatra získal ruský film

Cenu diváků 15. ročníku mezinárodního soutěžního festivalu queer filmů Mezipatra dnes v Brně získal ruský film Putinovy „Děti 404“. Promítané filmy diváci hodnotili známkami jako ve škole. Festival dnes skončil svou brněnskou část. Celkem nabídl 73 filmů s homosexuální a genderovou tematikou.

Na festival v Praze a Brně přišlo podle organizátorů 11.750 diváků.

Ruský film přivezli režiséři Askold Kurov a Pavel Loparev. Podle odborníků jeho projekce vyvolala jeden z nejsilnějších zážitků patnáctileté historie festivalu. Snímek přinesl autentickou výpověď ruských queer teenagerů a svědčí o údajně homofobních náladách v ruské společnosti.

"Divácká cena je nejdůležitější cenou pro každého režiséra. Jsme šťastni a poctěni. Děkujeme Mezipatrům za obrovský zájem o náš film, který dokazuje, že situace v Rusku a práva lidí nejsou Čechům lhostejné," uvedli režiséři snímku v tiskové zprávě organizátorů festivalu. Jedna z představitelek snímku je podle nich obviněná z porušení zákona o zákazu propagace homosexuality a čeká ji další soud.

Brněnská část festivalu navázala na pražskou, kde obdržel hlavní cenu, tedy křišťálovou dýku, film švédská romance Něco se musí zlomit režiséra Estera Martina Bergsmarka. Z krátkých filmů uspěla jihokorejská Taková normální korejská rodinka (Vacance) režisérky Hyun-Ju Lee.

"Patnáctý ročník Mezipater byl zase větší a úspěšnější než ten předchozí. Festival vyrostl v nenahraditelnou součást kulturní mapy České republiky, která přiváží špičkové filmy z celého světa a zároveň jí není lhostejné, co se ve světě queer lidem děje," uvedl ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Ozvěny letošního ročníku se uskuteční v Olomouci a v Hradci Králové.

Zdroj: ČTK

Štítky film, festival, Mezipatra, Vladimir Vladimirovič Putin, režisér, Brno, Askold Kurov, Pavel Loparev, Praha, Rusko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu diváků festivalu queer filmů Mezipatra získal ruský film  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.