Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnští filharmonisté zahrají kompozici od Pink Floyd

Více než dvacetiminutovou skladbu Atom Heart Mother z repertoáru skupiny Pink Floyd zařadila na svůj koncertní program Filharmonie Brno. Uvede ji třicátého a jednatřicátého ledna spolu s díly soudobých skladatelů - Američana Johna Adamse a nedávno zemřelého Brita Johna Tavenera. Oba koncerty se uskuteční v Richard Adam Gallery v bývalé továrně Vaňkovka, kde filharmonie v posledních sezonách pravidelně hrává své alternativně laděné programy.

Skladba Atom Heart Mother zabírá celou první stranu stejnojmenné gramofonové desky z roku 1970. Je nejdelší kompozicí, kterou Pink Floyd oficiálně vydali. Má formu blízkou suitě se sborem, žesťovou orchestrální sekcí a sólovým violoncellem. Filharmonikům ji pomůže provést speciálně sestavená rocková kapela, violoncellista Jiří Bárta a Český filharmonický sbor Brno. "Koncepce programu symbolicky odráží vzájemné ovlivňování rockové a vážné hudby, k němuž docházelo od konce 60. let. Hudba Pink Floyd se od jisté doby začala ubírat směrem k náročnějším kompozicím, v nichž je vliv moderní vážné hudby patrný," uvedl dramaturg Vítězslav Mikeš.

Hudební minimalismus, k němuž je řazen Adams, zase nezřídka čerpal podněty v rocku. Také Tavener, duchovně orientovaný autor inspirovaný pravoslavím, osciloval na počátku své dráhy mezi vážnou a populární hudbou. Od Adamse na obou koncertech zazní symfonie Doctor Atomic, od Tavenera skladba Svjatyj, jejíž staroslověnský text se přednáší při pravoslavných pohřbech během vynášení rakve z chrámu.

Původně měla Tavenerova skladba dramaturgicky sloužit jako křehká modlitba před "orchestrálním výbuchem" atomové bomby v Adamsově symfonii. "Vzhledem k nedávnému úmrtí Sira Johna Tavenera se však provedení skladby Svjatyj stává i neplánovaným uctěním památky tohoto významného skladatele," doplnil Mikeš.

Původní skladbu si můžete poslechnout zde:

Zdroj ČTK

Štítky Filharmonie Brno, koncert, Pink Floyd, obrazová kompozice, John Adams, John Tavener, Atom Heart Mother, Richard Adam, Vaňkovka, Brno, Jiří Bárta, Český filharmonický sbor Brno, klasická hudba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští filharmonisté zahrají kompozici od Pink Floyd  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.