Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Brno dá filharmonickému sboru dvacet milionů, chce zabránit jeho zániku

Brno dá Českému filharmonickému sboru Brno 20 milionů korun na činnost v příštích čtyřech letech. Ročně to bude pět milionů korun. Za bývalého vedení byla podpora zhruba milion, loni se zvýšila na pět milionů. Město chce sbor podpořit kvůli stále se snižujícím dotacím od státu, které ohrožují jeho existenci.

S poskytnutím individuální dotace sboru souhlasilo 32 zastupitelů, nikdo nebyl proti a 11 se zdrželo. Peníze poslouží na mzdy, přepravné a náklady spojené s koncerty. Podle náměstka primátora Matěje Hollana je příspěvek určen na čtyři roky, aby sbor nemusel každý rok chodit město žádat o peníze a měl jistotu podpory.    

Sbor má 80 členů a není příspěvkovou organizací, ale obecně prospěšnou společností. Ročně hospodaří s rozpočtem okolo 30 milionů korun. "V minulém roce skoro polovinu pokryly dotace, zbytek musíme vydělat vlastním koncertováním. Koncertujeme, kde se dá. Ročně máme kolem stovky vystoupení, což je na hranici možností," řekl  hudební ředitel a sbormistr Petr Fiala.

Loni dostal sbor 6,5 milionu korun od Jihomoravského kraje, pět milionů od města a 2,5 milionu od ministerstva kultury. "Město nám dříve dávalo ročně 900.000 korun a bylo to kritické. S novým vedením se to zlepšilo. Na druhé straně ale dostáváme méně z ministerstva kultury. Dříve to bylo skoro pět milionů, teď je to jen polovina," řekl Fiala.

Sbor se snaží získat více peněz od státu delší dobu, ale zatím neúspěšně. Proto pomáhá město. "Český filharmonický sbor Brno je nejlepší pěvecké české těleso. Dobře nás reprezentuje a stát se k němu chová velmi macešsky. Jeho příspěvky klesají, a proto hrozilo, že by sbor mohl přestat existovat. Nechtěli jsme to dopustit," dodal Hollan.

Český filharmonický sbor Brno vznikl v roce 1990. Zaměřuje se především na oratorní, kantátový a v poslední době i operní repertoár všech období.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, dotace, peníze, Matěj Hollan, Petr Fiala, Ministerstvo kultury České republiky, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dá filharmonickému sboru dvacet milionů, chce zabránit jeho zániku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.