Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Brněnská muzejní noc už tuto sobotu! Kam zajít?

Jednou v roce slaví všechna muzea a galerie svůj svátek – Mezinárodni den muzei (18. května) – a to je vždy nejen dobrý důvod k oslavě, ale také k tomu se výrazněji připomenout. Jediný jarní večer, kdy brněnské kulturní instituce zůstávají otevřené až do pozdních hodin, je opět tady!

V sobotu 21. května dostanou díky výjimečné otevírací době od 18 do 24 hodin návštěvníci možnost prohlédnout si jejich sbírky v netradiční večerní festivalové atmosféře.

Návštěvu svých expozic a rozmanitých programů nabídnou buď úplně zdarma, nebo za symbolický poplatek. Novinkou tohoto roku je zaměření na programy pro děti, které jsou pro lepší orientaci označeny symbolem usměvavého obličeje. A to jak na webových stránkách akce www.brnenskamuzejninoc.cz, tak i v tištěném programu. Na webu i v tradiční brožurce je kromě podrobného programu na více než čtyřiceti místech zapojených do akce k dispozici také souhrnný jízdní řád speciálních autobusových linek Dopravního podniku města Brna, které budou návštěvníkům bezplatně k dispozici, a mapky pro lepší orientaci.

VYBÍRÁME Z PROGRAMU JEDNOTLIVÝCH INSTITUCÍ

I letos je opravdu na co se těšit! Na terase Uměleckoprůmyslového muzea, jedné ze tří budov Moravské galerie v Brně, se můžete kdykoliv v době od šesti do devíti hodin večerních zúčastnit workshopu, jehož tématem budou přírodní materiály. Pokud jste ještě nestihli navštívit novou expozici moderního a nového umění Art Is Here v Pražákově paláci, můžete využít některou z komentovaných prohlídek; děti určitě nadchne balónkový workshop v Místodržitelském paláci. V Technickém muzeu na vás zase čeká atraktivní laserová show i technická herna, zatímco například v Galeriích TIC můžete v programu začínajícím ve dvacet hodin zjistit, co se skrývá pod rouškou tmy! Diecézní muzeum nabídne divadlo i výtvarnou dílnu pro děti, Muzeum loutek Divadla Radost komentované prohlídky a do VIDA! science centra můžete opět přijít vyzkoušet fascinující pokusy, které odhalují zázraky ve světě kolem nás! Moravské zemské muzeum má připravené hudební ukázky, workshop argentinského tanga, dobrodružnou výpravu za lesními savci, ale například i prohlídku expozic v Anthroposu za doprovodu šamanských bubnů. Soutěžní stezka na téma Duchůplný Špilberk bude probíhat na hradě, kde sídlí Muzeum města Brna, a v Muzeu Romské kultury si nenechejte ujít výstavu amerického fotografa C. E. Wyatta ani tradiční romskou kapelu s primáškou Barborou Botošovou.  Workshop Brno šije na vás čeká ve Fait Gallery a v Domě umění města Brna  povede dílnu pro velké i malé Vendulka Chalánková.  Můžete se ale také třeba seznámit s historií netradičního fenoménu v Muzeu vlakové pošty, projet se v kabině parní lokomotivy Klubu přátel kolejových vozidel Brno, nebo se zúčastnit prohlídky Labyrintu pod Zelným trhem oživené degustací vín. Volný vstup do svých prostor nabídne i Mendelovo muzeum MU a Červený kostel, který při této příležitosti představí výstavu fotografií Jindřicha Štreita. V rámci muzejní noci proběhne vernisáž instalace Lukáše Houdka HopeTour, která je součástí projektu Meeting Brno. A koho muzea omrzí, může se jít pobavit do Lužánek na festival Verbenafest. Součástí svátku muzeí jsou tradičně také tři mimobrněnské pobočky Muzea Brněnska v Rajhradě, Předklášteří a Praci.

Štítky muzeum, Muzejní noc, Brno, slavnost, kulturní instituce, Jindřich Štreit, Barbora Botošová, Lukáš Houdek, Dopravní podnik města Brna, Moravské zemské muzeum, Muzeum romské kultury, Moravská galerie v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnská muzejní noc už tuto sobotu! Kam zajít?  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.