Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Evropská noc vědců – blíže ke hvězdám

Tohle datum si zapište do diáře. Pátek 25. září od 18 do 24 hodin. Místo setkání Hvězdárna a planetárium Brno. A do poznámky příslib programu s nevšedními, velkolepými zážitky. Tentokráte máte totiž šanci vydat se blíže ke hvězdám. Letenky přitom kupovat nemusíte, vše je zdarma!

Evropská noc vědců se snaží představit, jak je důležité vymýšlet, spouštět a dotahovat do konce všechny malé i velké projekty, které mají smysl. Věda pohání společnost směrem kupředu a proto je třeba jí dopřát prostor, jaký si zaslouží. Proto neváhejte přijít i společně s přáteli, s přítelem či přítelkyní, s manželem nebo manželkou nebo s celou rodinou. Vstup je zdarma a garantujeme, že to bude stát za to. Na Hvězdárně a planetáriu Brno se totiž letos vydáte blíže ke hvězdám!

Na co se můžete těšit?

V digitáriu jsou připravena hned dvě představení, které doplní i nečekané skeče z astronomie, fyzik či chemie. V premiérovém dokumentu Blíže ke hvězdám zjistíte, co je potřeba v dnešní době udělat, aby mohl člověk uvidět hvězdy. Skupina lidí se vydává z Brna na Kanárské ostrovy pořídit technicky náročný materiál do moderního digitálního planetária. V dnešní vyspělé době, kdy můžeme mít všechno na dosah ruky, zjišťujeme, že úplně banální a samozřejmé věci nemáme již dávno k mání. Ovšem nabízí se tedy důležitá otázka, co je vlastně banální a co je samozřejmé. Proč bychom měli vůbec vidět hvězdy? Film není pouze cestopisným dokumentem o fotografické tvorbě, ale také zamyšlením nad spojitostí vědy a umění. Cestování, poutavá astrofotografie a hlavně neskutečná příroda Kanárských ostrovů jsou hlavním vodítkem filmu, který vás zavede blíže ke hvězdám.

Kde je to nejpodivuhodnější místo ve vesmíru?

O tom budeme rozjímat během projekcí Temného vesmíru. Není to ale jen představením o největší záhadě tohoto světa. Klade důraz na výjimečnou estetiku a maximální vědeckou věrnost. Při tvorbě jednotlivých projekcí spolupracovala NASA i Evropská kosmická agentura, některé modely vznikaly díky superpočítačovým simulacím a jsou založeny na studiích nejrůznějších vědeckých institucí z celého světa. Předváděný třírozměrný model naší Galaxie je tím nejlepším, který byl kdy sestaven. Na unikátním algoritmu je založeno i ztvárnění rozložení temné hmoty ve vesmírném prostoru.

Ochutnáte potraviny budoucnosti!

V hlavní hale Hvězdárny a planetária Brno. Pracovníci Mendelovy univerzity v Brně vytáhnou ze svých spižíren hmyz, netradiční, ale přesto jedlé rostliny, dokonce i speciální ležák. V malém planetáriu se ponoříte do záplavy ultrafialových paprsků, díky nimž se mnohé barvy z každodenního života zjeví ve zcela jiné podobě. V přednáškovém sále se podíváte na netradiční pokusy z optiky. V exploratoriu zažijete Příběh Sluneční soustavy.

Absolvujete trenažér!

Z toho se vám pěkně zamotá hlava. Připraven bude kosmický simulátor, ve kterém na vlastní kůži vyzkoušíte, jaké to je, pokud byste se dostali do volného prostoru vesmíru bez jakékoli energie k pohonu.

Jak daleko doletíte?

Všichni návštěvníci dostanou i pouťový balonek s lístečkem pro vlastní vzkaz eventuálnímu nálezci. Po celou noc budeme balonky vypouštět do brněnské tmy a na oficiálním facebooku www.facebook.com/hvezdarna.brno budeme čekat, zda balonek někdo nalezl a kam až dolétl.

A když bude pěkné počasí, nejen, že se podíváte na hvězdy, ale také na ohnivé show. Je to všechno? Anebo jsou připravena i další překvapení? Těžko říci. Když se ale vydáte o Evropské noci vědců na Hvězdárnu a planetárium Brno, přesvědčíte se na vlastní oči. Raději tedy ještě jednou: pátek 25. září od 18 do 24 hodin, Hvězdárna a planetárium Brno, vstup zdarma. Těšíme se na vás, my blíže ke hvězdám.

Tisková zpráva

Štítky hvězda, Hvězdárna a planetárium Brno, vesmír, Facebook, Kanárské ostrovy, NASA, Evropská kosmická agentura, Mendelova univerzita v Brně, Sluneční soustava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropská noc vědců – blíže ke hvězdám  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.