Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 24. října 2024  |  Svátek má Nina
Bez reklam

Brněnské vánoční přípravy jsou v plném proudu. Návštěvníci si užijí světelnou stezku či dětskou vesničku

Vánoční trhy v jihomoravské metropoli začnou na Moraváku či Zelňáku letos už 15. listopadu. Nabídnou mnoho novinek, například světelnou stezku, nový betlém a dětskou vesničku. Dominantou obou prostranství budou ozdobené smrky, které se rozsvítí 22. listopadu. Na Zelném trhu a dalších místech bude skoro 150 stánků. Většina atrakcí bude zdarma, pořadatelé kladou důraz na dobročinnost a program pro rodiny s dětmi.

Dominantou se stanou nazdobené smrky

Do zahájení adventních trhů, které pořádá městská část Brno-střed, zbývají už jen tři týdny. Už od 15. listopadu si tak lidé užijí program na Zelném trhu, v parku i u sochy markraběte Jošta na Moravském náměstí a na Baštách. Pořadatelé akce Vánoce Brno připravili pro návštěvníky spoustu novinek a bohatý program, jenž je úzce zaměřený na rodiny s dětmi, tradiční hodnoty a dobročinnost.

Dominantou svátečně nazdobených prostranství se stanou vánoční stromky. Letos to budou smrky ztepilé, které radnici věnovali dárci z jižní Moravy. Jehličnany se rozsvítí poprvé v pátek 22. listopadu. Nejprve v osmnáct hodin na Zelném trhu, o hodinu později na Moravském náměstí.

„Brněnské vánoční trhy mají mezinárodní věhlas, což potvrdilo i nedávné ocenění Evropské hlavní město Vánoc 2024, které Brnu udělila Evropská komise. Cena je nejen skvělou reklamou pro naše město, ale také závazek pro organizátory, aby vánoční trhy byly minimálně stejně vydařené jako naposledy. Věřím, že se to podařilo a společně si užijeme jedinečnou atmosféru v centru města,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

V Brně koupili drakovi svetr. Z oblečeného zvířete šlehají plameny

S blížícím se adventem v ulicích přibývají ozdoby a světýlka. V historickém centru jihomoravské metropole pozornost kolemjdoucích kromě stánků s pochutinami přitahuje také brněnský drak. Aby symbolu města nebyla zima, oblékl letos poprvé vánoční...

Skoro 150 stánků, polovina pro řemeslníky

Návštěvníci najdou na prostranstvích bezmála 150 prodejních stánků. Nejvíce jich bude stát na Zelném trhu, kde budou moct navštívit celkem 111 stánků. Polovinu prodejních míst obsadí řemeslníci a nositelé lidových tradic.

Další stánky budou u sochy Jošta, tam je plocha zdarma vyčleněná pro zástupce neziskovek a charit. Nově najdou lidé také čtyři stánky na terase na Baštách.

Novinky pro děti i dospělé

Pořadatelé připravili pro návštěvníky spoustu novinek. „Na Zelném trhu vznikne dětská vesnička o rozloze 600 metrů čtverečních, umělci ze studia Visualove nasvítí kašnu Parnas a na nádvoří radnice bude stát dřevěný betlém od uměleckého řezbáře Tomiše Zedníka. Na Baštách potěší kolemjdoucí světelná stezka vedoucí až do Denisových sadů,“ uvedla první místostarostka městské části Brno-střed Ludmila Oulehlová (ANO).

Samozřejmostí budou i stálé atrakce. „Lidé se mohou těšit na kluziště, vyhlídkové kolo, dětský kolotoč nebo slámovou horu. Vše doplní bohatý kulturní program, při němž vystoupí více než 200 interpretů,“ doplnila Oulehlová.

V Brně už se chystají na Vánoce. Maskotem je drak ve svetru, lákadlem portál ze Svoboďáku do Irska

Letošní Brněnské Vánoce přilákají návštěvníky na řadu atrakcí, včetně unikátního virtuálního teleportu, který propojí Brno s irským městem Waterford. Vizuální prezentaci dominuje brněnský drak v pruhovaném svetru, který se objeví na různých...

Většina atrakcí bude zdarma

Většina atrakcí a kulturní program je pro veřejnost zdarma. „Vánoce Brno jsou komerčně velmi úspěšným projektem. Financován je z nájemného od prodejců, kteří si pronajímají vánoční stánky. Příjem se podařilo za poslední dva roky ztrojnásobit, díky čemuž můžeme vánoční trhy stále více rozvíjet,“ vysvětlila Oulehlová.

Vánoce Brno podpoří letos více než šedesát dobročinných organizací či projektů. Unikátní je například projekt Daruj kelímek, který založili prodejci nápojů společně s radnicí. Lidé mohou letos vratný kelímek věnovat ve prospěch jedné z osmnácti neziskovek. Za poslední dva ročníky se podařilo vybrat přes šest milionů korun.

Novinkou Vánoc Brno jsou originální dárkové předměty. Například speciální látkové pytlíčky, které šijí pacientky zapojené do projektu Nebýt na to sama. Iniciativa se věnuje ženám, jež procházejí onkologickou léčbou. Látkové obaly budou k dispozici na stánku s dárkovými předměty Vánoce Brno na Zelném trhu.
 

Ohodnoť článek

Foto se svolením MČ Brno-střed, Markéta Katrin Špoková

Štítky Vánoce, trhy, advent, kolo, atrakce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské vánoční přípravy jsou v plném proudu. Návštěvníci si užijí světelnou stezku či dětskou vesničku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.