Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

V Brně už se chystají na Vánoce. Maskotem je drak ve svetru, lákadlem portál ze Svoboďáku do Irska

Letošní Brněnské Vánoce přilákají návštěvníky na řadu atrakcí, včetně unikátního virtuálního teleportu, který propojí Brno s irským městem Waterford. Vizuální prezentaci dominuje brněnský drak v pruhovaném svetru, který se objeví na různých suvenýrech. Pořadatelé slibují bohatý program a atmosféru plnou vánoční pohody.

Lákadlo pro místní i turisty

Do zahájení adventního veselí zbývá bez jednoho dne měsíc. Festival Brněnské Vánoce, jehož hlavním pořadatelem je brněnské turistické informační centrum, odstartuje 22. listopadu, kdy se letos již po sté rozsvítí vánoční strom na náměstí Svobody. Stane se tak v sedmnáct hodin.

Brno loni získalo titul Evropského hlavního města Vánoc, a to mimo jiné díky lokálnosti a solidaritě vánočních trhů, autentické atmosféře a pojetí trhů v moderním duchu propojeném s tradičními hodnotami. Jihomoravská metropole titul získala v kategorii měst nad 100 tisíc obyvatel, v kategorii menších měst ocenění získal Irský Waterford.

Obě města budou po celý advent propojená. Na Svoboďák pracovníci umístí virtuální teleport, který bude patřit k hlavním lákadlům. Velký portál s kamerou i obrazovkou spojí obyvatele i návštěvníky Brna a Waterfordu, kteří si budou moct zamávat nebo posílat různé vzkazy a nakouknout, jak to na dva tisíce kilometrů vzdáleném místě vypadá.

„Brněnské Vánoce patří k nejvýznamnější turistické události ve městě. Loni trhy a s nimi spojený program navštívilo přes jeden a půl milionu lidí z Česka i zahraničí. Vánoční trhy posilují image Brna jako atraktivní turistické destinace, podporují místní podnikatele i umělce,“ řekla novinářům primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS). 

Brno zná svůj vánoční strom. Stopadesátiletou jedli přitáhne na Svoboďák koňské spřežení

Letošním vánočním stromem pro Brno se stane jedle bělokorá, kterou městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně. Dvacetimetrový strom stojí na polesí Habrůvka nedaleko křtinského arboreta a na cestu do centra...

Vizuálu kraluje drak ve svetru

Vizuální styl Brněnských Vánoc letos zůstal v rukou umělkyně Venduly Pucharové Kramářové. Hlavním motivem jejího ornamentálního stylu se letos stal brněnský drak v pruhovaném svetru, který se loni stal miláčkem místních i turistů.

Hravé motivy se letos objeví na plecháčcích, plátěných taškách, čokoládách, odznáčcích, teplých ponožkách či mentolkách. „Zájemci si mohou zakoupit také plyšového draka s vyměnitelným svetříkem od lokálního výrobce,“ uvedla ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.

Na návštěvníky vánočního Brna čeká pořádná porce atrakcí. Trhy si užijí na nádvoří Staré radnice a na čtyřech náměstích, konkrétně Svobody, Dominikánském, Moravském a Zelném trhu. Čeká je vyhlídkové kolo, kluziště, vánoční vesnička, betlém a různé světelné instalace.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením TIC Brno

Štítky Vánoce, trhy, advent, atrakce, drak, maskot, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně už se chystají na Vánoce. Maskotem je drak ve svetru, lákadlem portál ze Svoboďáku do Irska  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.