Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Brno zná svůj vánoční strom. Stopadesátiletou jedli přitáhne na Svoboďák koňské spřežení

Letošním vánočním stromem pro Brno se stane jedle bělokorá, kterou městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně. Dvacetimetrový strom stojí na polesí Habrůvka nedaleko křtinského arboreta a na cestu do centra Brna se vydá 16. listopadu. Přímo na náměstí Svobody by strom mělo kolem páté hodiny odpolední přitáhnout koňské spřežení. Strom městu věnuje Mendelova univerzita prostřednictvím Českého červeného kříže.

Původního kandidáta zničilo počasí

Vánočním stromem pro Brno bude znovu po roce jedle bělokorá. Letošní výběr stromu však zkomplikovalo počasí. „Původně jsme měli vybranou v Arboretu Křtiny jedli obrovskou, ale vlivem červnové bouře se ve vrchní části zlomila. Nakonec jsme za to byli rádi, neboť se ukázalo, že právě ve vrcholu koruny byla hniloba, což by potenciálně mohlo být velmi nebezpečné,“ popsala ve zprávě pro média Petra Packová ze Školního lesního podniku Křtiny.

Nový strom, který splňuje všechny podmínky, našli pracovníci ŠLP Křtiny se zástupci Turistického informačního centra, které organizuje Brněnské Vánoce, na polesí Habrůvka u křtinského arboreta. „Najít v lese strom, navíc u cesty, aby splňoval, co od něj lidé na náměstí očekávají, není snadné. Měl by být souměrný, s hustým větvovím, rovný. To předpokládá dostatek rovnoměrně rozptýleného světla, slunce i živin. Dosáhnout toho v zápoji stromů je velmi obtížné. Co je ale zásadním benefitem tohoto vánočního stromu, je lokálnost a právě to, že vyrostl neřízeně, volně v lese, který je navíc součástí brněnské Mendelovy univerzity,“ popsala Packová.

Věk stromu lesníci odhadují na 150 let

Strom městu věnuje Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně, který v univerzitních lesích hospodaří. Jedli pracovníci skácí pomocí speciální techniky. „Strom bude po celou dobu držen hydraulickou rukou, nesmí totiž spadnout na zem, aby nedošlo k polámání větví. To bude také ta chvíle, kdy bude posouzen zdravotní stav jehličnanu a ověřeno jeho stáří,“ popsala Packová.

Stáří dvacet metrů vysoké jedle lesníci odhadují na 150 let. „Pamětníci na školním lesním podniku vzpomínají, že v místě, kde stojí, byl před 20 lety pokácen 130letý smíšený porost, v němž pod úrovní ostatních dřevin rostly i jedle. Znamená to, že byly zastíněny a rostly pomaleji. V tuto chvíli nemůžeme tedy ten úctyhodný věk vyloučit,“ vysvětlila správkyně arboret.

Strom přitáhnou do centra Brna koně

Letos se konají oslavy sta let tradice vánočního stromu republiky, a tak bude cesta stromu z lesa do centra Brna výjimečná. Z místa pokácení strom převeze odvozní souprava k Myslivně lišky Bystroušky 16. listopadu. „Tam bude přeložen na povoz tažený koňmi. Po slavnostním programu se vydá od myslivny na cestu. Po zastávce v Líšni u zámku Belcrediů bude pokračovat do Židenic a odtud na brněnské náměstí Svobody, kam by měl povoz dorazit kolem sedmnácté hodiny. Tady jej přivítají Trubači ŠLP Křtiny,“ uvedla Packová.

Na počátku tradice vánočního stromu republiky stálo nalezení opuštěného malého děvčátka v lese u Bílovic nad Svitavou spisovatelem Rudolfem Těsnohlídkem. Stalo se tak 22. prosince roku 1919 během procházky s přáteli. Pod dojmem tohoto zážitku spisovatel přemýšlel, jak pomoci opuštěným dětem. Inspirovala ho návštěva Kodaně, kde byla pod ozdobeným stromem pořádána sbírka na chudé děti. Rozhodl se zvyk přenést do Československa. První vánoční strom republiky, jak jej nazval, byl pokácen 6. prosince 1924 v bílovickém lese a o týden později rozsvícen na brněnském náměstí Svobody. Současně proběhla pod stromem sbírka, díky níž byl v Brně postaven dětský domov Dagmar. Zdroj: Mendelu.cz

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením MENDELU

Štítky Vánoce, strom, jedle, koňské spřežení, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zná svůj vánoční strom. Stopadesátiletou jedli přitáhne na Svoboďák koňské spřežení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.