Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Poprvé patří obě děkanské funkce Janáčkovy akademie ženám. Divadelní fakulta má první děkanku v historii

Brněnská Janáčkova akademie múzických umění má úplně poprvé na obou děkanských pozicích ženy. Hudební fakultě na následující čtyři roky nadále velí Barbara Maria Willi. Druhou fakultu JAMU, a tedy tu Divadelní, čerstvě vede Blanka Chládková. Ta se tak stává první děkankou této fakulty vůbec.

Divadlo i hudba pod vedením žen 

Obě ženy do úřadu nastoupily 16. října, kdy proběhla jejich slavnostní inaugurace. Zvoleny byly akademickým senátem o dva dny dříve. Na následující čtyři roky tak budou obě dvě fakulty JAMU pod jejich děkanským vedením. V historii univerzity je to vůbec poprvé, kdy alespoň jednu z děkanských pozic nezastává muž.

Post děkanky Hudební fakulty opět uhájila Maria Barbara Will, ve funkci je již od roku 2020. „Hudební fakulta JAMU spojuje tradici s inovací, je otevřená novým formátům uměleckým i pedagogickým,“ uvedla v tiskové zprávě opětovně zvolená děkanka. V následujících letech se dle tiskové zprávy plánuje zaměřit zejména na integraci technologií do výuky a na mezinárodní spolupráce.

Janáčkova akademie opravila kolej Astorka. Přestavba vyšla na více než sto milionů korun

Janáčkova akademie múzických umění opravila vysokoškolskou kolej Astorka. V pondělí 14. října se znovu otevře studentům a akademickému personálu. Studenti se mohou těšit například na nová okna či topení. Oprava budovy vyšla akademii na více než sto...

Historicky první děkanka  

Na druhé fakultě Janáčkovy akademie se bude v děkanské pozici nově angažovat Blanka Chládková. Doposud mimo jiné působila jako proděkanka pro rozvoj. „Divadelní fakultu vnímám primárně jako vzdělávací instituci. Vzděláváme uměním, o umění a pro umění, a právě vzdělávací proces si zaslouží naši pozornost, péči a reflexi, stejně tak jako porozumění a spolupráce mezi studijními programy,“ sdělila historicky první děkanka Divadelní fakulty. Svým nástupem ukončuje osmileté funkční období Petra Francána.

Janáčkova akademie múzických umění předává zkušenosti mladým umělcům již od roku 1947. Univerzita má fakulty celkem dvě, a to Hudební fakultu a Divadelní fakultu. V současnosti Divadelní fakultu navštěvuje celkem 346 studentů z dvanácti různých oborů. Na fakultě Hudební v současné chvíli studuje 412 studentů, ti se dělí do patnácti programů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Šmach

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poprvé patří obě děkanské funkce Janáčkovy akademie ženám. Divadelní fakulta má první děkanku v historii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.