Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Janáčkova akademie opravila kolej Astorka. Přestavba vyšla na více než sto milionů korun

Janáčkova akademie múzických umění opravila vysokoškolskou kolej Astorka. V pondělí 14. října se znovu otevře studentům a akademickému personálu. Studenti se mohou těšit například na nová okna či topení. Oprava budovy vyšla akademii na více než sto milionů korun. Rozsáhlá přestavba trvala necelý rok.

Studenti se dočkají nových oken a topení

Vysokoškolská kolej JAMU, která sídlí v centru města v ulici Novobranská, se dočkala po pětadvaceti letech rozsáhlé rekonstrukce a modernizace vnitřních prostor. Mimo ubytování studentů akademie má v budově zázemí také univerzitní knihovna, nakladatelství JAMU a infocentrum. Nachází se tam i výukové prostory.

„Kromě kompletně modernizovaného domu, což jsou většinou dráty schované ve zdech a podhledech, došlo i na viditelné novinky, např. vstup do budovy přes turnikety, zavedení elektronického zámkového systému či dva nové výtahy,“ popsal ve zprávě pro novináře Ondřej Vodička, ředitel Astorky. V rámci přestavby došlo k zajištění lepšího osvětlení místností či chodeb, na pokojích mají studenti k dispozici nová okna a topení. Některé dosavadní pokoje byly přestavěny na učebny.

V budově dříve sídlil známý hotel

„Rekonstrukce Astorky je významný krok k modernizaci školy, což je pilíř naší společné strategie. Jsme tradiční instituce, ale pro 21. století“, uvedl v tiskové zprávě rektor JAMU Petr Michálek.  Přestavba začala v listopadu loňského roku, tedy trvala necelý rok. Univerzitu vyšla celková rekonstrukce na 106 milionů korun.

Astorka sídlí v budově, která byla postavena na konci sedmdesátých let minulého století podle návrhu architektů Zdeňka Makovského a Jaroslava Černého. Na počátku dvacátého století se v budově nacházel hotel Orient, který byl později přejmenován na Astoria. Studenti fakult JAMU bydlí v prostorách bývalého hotelu od roku 1999.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením JAMU

Štítky JAMU, vysokoškolská kolej, rekonstrukce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Janáčkova akademie opravila kolej Astorka. Přestavba vyšla na více než sto milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.