Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

VIDEO: Do Brna převezli z Ostravy sochu svatého Kryštofa. Lidé si ji prohlédnou na Malinovského náměstí

Dům umění města Brna pořádá monografickou výstavu sochaře Maria Kotrby. Součástí je i jeho čtyřmetrová bronzová socha svatého Kryštofa, která bude vystavená na Malinovského náměstí do 2. března 2025. Socha byla převezena z dočasné výstavy v Ostravě. Existuje ve dvou odlitcích, ten druhý zdobí dálnici u Olomouce.

Pracovnímu Domu umění města Brna chytají monografickou výstavu sochaře a malíře Maria Kotrby. Při té příležitosti do jihomoravské metropole dorazilo i jedno z jeho nejznámějších děl, téměř čtyřmetrová socha svatého Kryštofa.

„Bronzovou sochu si Brňané budou moct prohlédnout na Malinovského náměstí, konkrétně mezi Mahenovým divadlem a Domem umění. Na místě zůstane do konce výstavy, tedy do 2. března 2025,“ popsala novinářům za Dům umění města Brna Anna Kvášová.

Marius Kotrba byl český akademický sochař, malíř, kreslíř, pedagog a jedna z významných postav českého umění. Ve svém díle se snažil o konfrontaci člověka s cizím prvkem. Jeho instalace bývají často k vidění na veřejných prostorech.

„Brňané si sochu mohli prohlédnout již v roce 2008 v rámci prvního ročníku Brno Art Open. Do dnešního dne byla socha umístěna u ostravského Domu umění. Tam ji ráno pracovníci převzali a opatrně převezli do Brna,“ doplnila Kvášová.

Socha existuje ve dvou odlitcích. První míjejí řidiči u dálnice D35 poblíž Nemilan u Olomouce od října 2005, její odhalení tehdy završilo výstavbu jižního obchvatu Olomouce.  V roce 2021 ji poškodil neznámý vandal, když dolní část sochy rozřezal. Druhý odlitek dlouho stál v Rožnově pod Radhoštěm, v posledních měsících však byl v Ostravě, taktéž kvůli výstavě. Právě tento odlitek dnes docestoval do Brna. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky umění, socha, výstava, Dům umění města Brna, sv. Kryštof, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

plechové "umění" to je teda nádhera, další hnus co hyzdí Brno

Středa, 11. září 2024, 22:06Odpovědět

VIDEO: Do Brna převezli z Ostravy sochu svatého Kryštofa. Lidé si ji prohlédnou na Malinovského náměstí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.