Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

VIDEO: V brněnském kostele svatého Jakuba otevřeli multimediální expozici. Přibližuje historii stavby

Nová multimediální expozice v kostele svatého Jakuba v Brně nabízí návštěvníkům holografickou projekci. Pomocí světel a zvuků lidé zažijí všemi smysly historii kostela, například požár či válečné bombardování. V plánu jsou další projekce a expozice bude obohacena i o vyhlídku z věže.

Holografická projekce v krovech kostela

Neobyčejný zážitek, který se dotkne hned několika smyslů, návštěvníkům nabízí nová multimediální expozice v kostele svatého Jakuba v Brně. Turistická atrakce je zatím otevřená ve zkušebním provozu a lidé mohou autorům sdělovat připomínky k vylepšení.

Mohutný prostor pod střechou chrámu v sobě skrývá holografickou projekci, 430 světel a působivý prostorový zvuk. Prostřednictvím těchto moderních technologií budou návštěvníci moci zažít různé příběhy. Tím prvním je expozice, která představuje historii kostela sv. Jakuba.

„V prvním příběhu se stanete svědky dramatických událostí, které zkoušejí pevnost a odhodlání této jedinečné stavby a obyvatel města Brna. Objevíte její architektonickou krásu a určitou tajuplnost,” vysvětlil člen ekonomické rady farnosti Jan Lerche.

VIDEO: Kostel svatého Jakuba v Brně po tříleté opravě opět otevře brány veřejnosti

Brňané i návštěvníci města již za týden opět vstoupí do kostela svatého Jakuba v centru metropole. Duchovní stavba má novou střešní krytinu, nosné trámy a zrekonstruované kamenné ozdoby. Gotická památka nově návštěvníkům nabídne multimediální...

Chystají se další projekce

Autorský tým plánuje vytvářet další příběhy, aby se lidé do expozice rádi vraceli. „Celou výstavu jsme chystali právě ty tři roky, kdy byl kostel rekonstruován. Byl to kreativní, ale i velmi složitý proces. Rádi bychom, aby si v budoucnu návštěvníci mohli vybrat z různých tematicky zaměřených expozic, tak aby si každý přišel na své. Další příběh chystáme už na letošní advent, ale jeho téma ještě ponecháme zahaleno tajemstvím,” doplnil Lerche.

„Cílem bylo využít naprosto unikátní krovy kostela sv. Jakuba a zpřístupnit je široké veřejnosti. A zároveň toto starobylé dílo architektů a mistrů tesařů lidem představit překvapivou a moderní formou. Zároveň si mohou projít kostel, který je lidem otevřen pro každodenní bohoslužby, ale také na krátkou návštěvu během dne. Je možné se tady na chvíli ztišit, zastavit, pomodlit, něco se dozvědět, nebo si třeba jenom vychutnat krásnou architekturu,“ uvedl farář kostela Jan Pacner.

Brněnské biskupství investuje do oprav svého majetku. Modernizuje kostely i školy

Brněnské biskupství každoročně investuje do oprav svého majetku, desítky milionů vynaloží na stejné účely i letos. Pod taktovkou biskupství začala například oprava kláštera v Dolních Kounicích na Brněnsku, v plánu je také rozšíření Biskupského...

Videoprůvodce s herci

Kromě expozice na návštěvníky v kostele sv. Jakuba čekají i další novinky. Pro prohlídku přízemí kostela, jeho exteriéru i interiéru mohou využít moderního videoprůvodce, kterým provázejí herci působící na předních brněnských divadelních scénách. Příchozí se tak u Jakuba budou lépe orientovat a díky průvodci prožijí návštěvu v klidu a nic jim neujde. Základní průvodce je ke stažení zdarma, v kostele je zajištěno rychlé WiFi připojení.

Začátkem podzimu přibude další velká zajímavost. Návštěvníci expozice se budou moci vydat na věž, kde dokončujeme vyhlídku z výšky třiačtyřicet metrů. Po cestě si budou moci prohlédnout mohutné svatojakubské zvony a hodinový stroj.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky kostel sv. Jakuba, kostel, stavba, multimediální, expozice, rekonstrukce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V brněnském kostele svatého Jakuba otevřeli multimediální expozici. Přibližuje historii stavby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.