Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnské biskupství investuje do oprav svého majetku. Modernizuje kostely i školy

Brněnské biskupství každoročně investuje do oprav svého majetku, desítky milionů vynaloží na stejné účely i letos. Pod taktovkou biskupství začala například oprava kláštera v Dolních Kounicích na Brněnsku, v plánu je také rozšíření Biskupského gymnázia v Brně. Finance pocházejí z dotací, darů i vlastních zdrojů.

Spravují svěřený majetek

Brněnské biskupství se každoročně stará o stav svého majetku. „Spravovat to, co nám bylo svěřeno. K tomu nabádá nejedna biblická pasáž. Na druhou stranu ale Bible varuje, abychom majetku nesloužili. Proto se každý rok snažíme podporovat ty projekty, které chápeme jako přínosné pro věřící, obce i komunity, které je využívají,“ uvedl biskup Pavel Konzbul.

Opravovat historické stavby není vždy jednoduché. Cílem je zachovat historický nádech. „U oprav chceme být vždy citliví a pokud možno co nejvíc podtrhnout kouzlo původní podoby jednotlivých objektů. Chceme, aby se lidé do kostelů zase rádi vraceli," doplnil vedoucí stavebního oddělení biskupství Aleš Taufar.

Oprava kostelů

Velká část investic je zpravidla podpořena dalšími prostředky z evropských dotací, norských fondů, krajských rozpočtů, příspěvků obcí a farností. V areálu Rosa Coeli v Dolních Kounicích biskupství dlouhodobě obnovuje ohradní zdi jako součást protipovodňových opatření kláštera.

Biskupství plánuje také nové informační centrum. Loni na opravy vyčlenilo půl milionu korun, letos bude pokračovat s investicí dvou a půl milionu korun.

Další opravy se týkají Biskupského dvora v Žatčanech na Brněnsku, jednoho z historických domů na petrovském návrší v Brně nebo gotického kostela svatého Jakuba v Brně.

Rekonstrukce škol

Loni biskupství zahájilo také tříletou částečnou rekonstrukci gymnázia v Brně, která zahrnuje vybudování nového křídla školy. Budou tam moderní učebny pro výuku chemie, fyziky nebo informačních technologií. Rozšíří se také mateřská škola.

Celkové náklady činí sto šest milionů korun. Větší část peněz pokryje dotace z evropských fondů, biskupství přispěje z vlastních zdrojů necelými osmatřiceti miliony korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky biskupství, církev, kostel, škola, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské biskupství investuje do oprav svého majetku. Modernizuje kostely i školy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.