Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

VIDEO: Kostel svatého Jakuba v Brně po tříleté opravě opět otevře brány veřejnosti

Brňané i návštěvníci města již za týden opět vstoupí do kostela svatého Jakuba v centru metropole. Duchovní stavba má novou střešní krytinu, nosné trámy a zrekonstruované kamenné ozdoby. Gotická památka nově návštěvníkům nabídne multimediální expozici a vyhlídku na věži. Stavba vyšla na více než sto šedesát milionů korun.

Přes osm set let stará gotická památka v centru jihomoravské metropole prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Kostel svatého Jakuba brány návštěvníkům otevře po téměř třech letech. Stavba poskytne zázemí nejen věřícím, ale všem, kteří se chtějí cestou rušným centrem zastavit a zklidnit. „Kostel je otevřen všem, kteří se chtějí na chvíli ztišit, zastavit, pomodlit, něco se dozvědět nebo si jen vychutnat úchvatnou architekturu,“ uvedl farář Jan Pacner.

Věřící do kostela poprvé vkročí v pátek 28. června. Kostel ale postupně nabídne řadu novinek. Na vyhlídku ve věži, která nabídne pohled na Brno z třiačtyřiceti metrů, nebo do multimediální expozice se lidé dostanou od 25. července. K dispozici bude také průvodce formou aplikace. Lidé se prostřednictvím videí s brněnskými herci dozví o kostele i ty největší detaily a zajímavosti.

Dělníci dokončují opravy kostela v centru Brna. Na fasádu montují fiály

V centru jihomoravské metropole se objevil jeřáb, který si objednali farníci z kostela svatého Jakuba. Historická stavba totiž finišuje s rekonstrukcí a dělníci na fasádu vrací masivní kamenné ozdoby. K bohoslužbám kostel otevře na začátku příštího...

„Kostel definuje centrum města, stavbaři při opravě pociťovali velkou zodpovědnost. Dosud poslední rekonstrukce skončila v roce 2015, týkala se hlavně interiéru. Zejména stav střechy, do které zatékalo, však vyžadoval další velký zásah,“ sdělil manažer stavby Aleš Taufar.

Při rekonstrukci se rozhodli ctít staré postupy, aby si stavba zachovala svého autentického ducha. Končící oprava zahrnovala například výměnu střešní krytiny, dřevěných krovů a obnovu kamenných prvků na fasádě.  „Nepoužili jsme ani jeden hřebík nebo šroub, všechno je spojeno pomocí dubových klínů nebo kolíků. Ctíme nejen materiál, ale také dobový způsob provedení,“ řekl Taufar.

Rekonstrukce  památky bude mít dosah přes několik generací. „My už tady nebudeme, ale kostel bude sloužit dalším generacím. A to bylo naším cílem, uvedl Taufar. Část kostela zatím obklopuje lešení, ale všechny naplánované práce skončí do podzimu. Rekonstrukce vyžádala sto čtyřicet šest milionů korun. Evropská unie poskytla přes sto deset milionů korun, přispělo také město a kraj. Zhruba čtyřicet milionů jde z rozpočtu farnosti, která doufá v příspěvky věřících a počítá s budoucími příjmy ze vstupného do expozice. Hlavní chrámová loď ale zůstane volně přístupná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky kostel sv. Jakuba, kostel, stavba, fiála, rekonstrukce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kostel svatého Jakuba v Brně po tříleté opravě opět otevře brány veřejnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.