Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dělníci dokončují opravy kostela v centru Brna. Na fasádu montují fiály

V centru jihomoravské metropole se objevil jeřáb, který si objednali farníci z kostela svatého Jakuba. Historická stavba totiž finišuje s rekonstrukcí a dělníci na fasádu vrací masivní kamenné ozdoby. K bohoslužbám kostel otevře na začátku příštího roku. Advent tak letos Brňané v památce neoslaví.

Lidé procházející okolo jedné z brněnských dominant v centru města si mohli všimnout, že ze sakrální stavby po dvouleté rekonstrukci postupně mizí lešení. Oprava kamenných prvků na kostele svatého Jakuba byla důkladnější, než se původně plánovalo. „Šest a půl tuny vážící fiála se nebezpečně vychylovala směrem k náměstí Svobody a hrozilo nebezpečí. Museli jsme ji sundat a pečlivě nasadit znovu,“ vysvětlil manažer projektu Aleš Taufar.

Po vyzdvižení kamenné ozdoby ji musí pracovníci ještě natřou a provedou poslední povrchové úpravy. „V prosinci prostory přebíráme k částečnému užívání, ale veřejnosti zatím přístupné nebudou. Chystáme se připravovat na pravidelný provoz a nezbytný bude také velký úklid. K bohoslužbám památku otevřeme během prvních tří měsíců příštího roku,“ sdělil farář Jan Pacner.

Celou opravu kostela provázely rozsáhlé problémy. Kromě neplánovaných kamenických prací zvýšila náklady i hniloba, která trámy kostela zasáhla víc, než odborníci očekávali. Farnost proto hledá způsoby, jak získat další peníze. Nabízí lidem k adopci okna i zdoby a plánuje prodávat i dárkové poukazy na několik prvních prohlídek. 

Advent nebude

Loni v prosinci se podařilo kostel provizorně otevřít a vánočně vyzdobit. „Návštěvníci si umělecké instalace minulý rok velmi chválili. Chtěli jsme tehdy představit proces stavby, letos už finišují přípravy na úplné obnovení provozu a svatého Jakuba si návštěvníci užijí plnými doušky příští rok,“ uvedl Pacner.

Kvůli posledním úpravám tedy letos v adventní čas zůstanou brány církevního domu zavřené. „Zájemci se ale mohou cestou z trhů v centru zastavit aspoň v chrámové předsíni, kterou příjemně nasvítíme. Bude to prostor pro zklidnění po celodenním shonu,“ upřesnil Pacner.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, Kostel sv. Jakuba, kostel, stavba, fiála, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Dělníci dokončují opravy kostela v centru Brna. Na fasádu montují fiály
To není možné ten FIÁLA bude i na kostele místo zvonu nebo co?

Středa, 8. listopadu 2023, 20:06Odpovědět

Dělníci dokončují opravy kostela v centru Brna. Na fasádu montují fiály  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.