Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Řezbář z Vyškova, který spolupracoval se světovými filmaři, chystá novou výstavu. Inspiroval se u moře

Umělecký řezbář Tomiš Zedník, kterého Vyškované a návštěvníci města dobře znají díky oblíbenému dřevěnému betlému, chystá novou výstavu. Inspiroval se na dovolené v Chorvatsku, dřevěné výrobky tentokrát obohatí prvky z epoxidové pryskyřice. Jeho dosavadní práce byla k vidění na kulisách historického seriálu Vikingové, pro dva roky starého Seveřana vyřezával dračí hlavu vikingské lodi.

Vyzkoušel novou uměleckou techniku

Umělecký řezbář Tomiš Zedník, kterého Vyškované a návštěvníci města dobře znají díky oblíbenému dřevěnému betlému, chystá novou výstavu. Inspiroval se na dovolené v Chorvatsku, kde trávil čas ve stínu na pláži a kreslil návrhy. Výsledkem je příznačně nazvaná sbírka U moře.

Ještě před odjezdem na dovolenou jej ovlivnila videa výroby jídelních stolů či bytových doplňků z epoxidové pryskyřice. Ta se používá jako lepidlo, nátěrová hmota nebo konstrukční materiál. Rozhodl se proto svou novou sbírku tímto materiálem ozvláštnit.

„Na pláži to bylo trochu ve stylu rychle do vody a rychle ven, nasál jsem nějakou inspiraci a kreslil na papír. Měl jsem představu, kam epoxid mé sochy posune. Je to něco jiného, epoxidem se práce dost znásobí. Mnohé se hned nepovede, ale jednoduše jsem se pro tuhle výstavu pokusil obohatit svou tvorbu. Téměř ve všech sochách je obsažený jako provázející prvek voda-moře,“ zmínil umělecký řezbář v tiskové zprávě.

Vyškovu zpestří advent větší betlém. Dostane selský povoz s koňmi

Řezbářům letos dala zabrat příprava betléma ve Vyškově. K modelu přibyde selský povoz, který na náměstí dovezou dva koně a řídit ho bude kočí. Příští rok se na vůz k novým sochám přidají další tři figury. Do pokladniček v úlech, které se v centru...

Spolupracuje s českými i světovými filmaři

Epoxidových plastik bude mít na výstavě zhruba dvanáct. Pochlubí se i dvěma desítkami grafik tvořených uměleckou technikou linoryt. Půjde o stejné téma. „Vezmu malý kousek pružného lina, různě jej skládám, kroutím a otáčím, a tak vznikne pokaždé jiný obraz. Celkově je výstava na můj vkus hodně do modra, pracuji spíš s teplými barvami, ale je to s ohledem na téma logické,“ popsal umělec.

Výstavu bude hostit Hřbitovní kostel Panny Marie. Vernisáž je naplánovaná na pátek 9. srpna od sedmnácti hodin, samotná výstava potrvá do 20. září. „Bude tak i prostor pro případné komentované prohlídky pro školy,“ poznamenal Zedník.

Zedník se každoročně také podílí na doprovodném programu Zlín Film Festivalu, konkrétně už přes dvacet let vyrábí vždy původní dřevěnou filmovou klapku. Jeho práce byla rovněž k vidění na kulisách historického seriálu Vikingové, pro dva roky starého Seveřana vyřezával dračí hlavu vikingské lodi.

FOTO: se svolením města Vyškov

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením města Vyškov

Štítky kultura, umění, výstava, moře, dřevo, řezbář, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řezbář z Vyškova, který spolupracoval se světovými filmaři, chystá novou výstavu. Inspiroval se u moře  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.