Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vyškovu zpestří advent větší betlém. Dostane selský povoz s koňmi

Řezbářům letos dala zabrat příprava betléma ve Vyškově. K modelu přibyde selský povoz, který na náměstí dovezou dva koně a řídit ho bude kočí. Příští rok se na vůz k novým sochám přidají další tři figury. Do pokladniček v úlech, které se v centru objevily poprvé loni, lidé budou moct přispět na charitu.

Dva metry dlouzí a přes metr a půl vysocí dřevění hřebci táhnoucí povoz ozdobí betlém na vyškovském Masarykově náměstí. „Povoz s koňmi bude řídit kočí. Rozměrný prvek je nicméně rozložený do dvou let, za rok se totiž na povozu objeví tři figury, které vozka dopraví právě k Ježíškovi. Povoz se dočká i dřevěného zastřešení,“ uvedl vyškovský místostarosta Roman Celý (KDU-ČSL).

Koně dali odborníkům velkou práci, kterou doprovázela kvalitní a dlouhá příprava. „Lepili jsme je po kouscích, použili jsme zároveň fošnu na způsob svlaku. Ten představuje důmyslný spoj, který slouží buď ke zpevnění, nebo k zabránění prasknutí či kroucení větších částí,“ popsal umělecký řezbář Tomiš Zedník.

Změny ale přinesla i loňská etapa, kdy přibyl chlév, čtyři muzikanti, adventní věnec a charitativní pokladničky vložené do dřevěných úlů. Výtěžek tentokrát podpoří organizaci Charita Vyškov, Asociaci Paprsek a PIAFA Vyškov. Další rozšiřování betléma je naplánováno až do roku 2026.

Vánoční strom se ve Vyškově tradičně rozsvítí první adventní neděli. Náměstí bude dominovat douglaska tisolistá, kterou do Vyškova dovezou z Nové ulice. Centrum města začala společnost Vyteza zkrášlovat už v říjnu. Počítá se s vyzdobenými korunami stromů v centru města a v přilehlých ulicích. Na radniční věži se objeví čtyři světelné prvky symbolizující čtyři svíce na adventním věnci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Vyškov/Facebook

Štítky Vyškov, Vyškovsko, Vánoce, advent, strom, betlém, svátky, tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyškovu zpestří advent větší betlém. Dostane selský povoz s koňmi  |  Vyškovsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.