Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Divadelníci z Brna a Charkova chystají společnou hru. Bude o historii Ukrajiny

Nová divadelní inscenace nazvaná Slepci ukáže historii Ukrajiny jako neustálý boj za právo na sebeurčení a o vlastní kulturní identitu. Pracuje na ní nezávislé Divadlo 3+kk a charkovský Publicist Theatre. Společně v prostorách brněnské Káznice nabídnou také pohled do ukrajinské komunity v Česku v minulém století, včetně paralel se současností. Premiéra bude ve čtvrtek, oznámila za divadelníky Jana Kolafová.

Inscenační tým tvoří ukrajinští i čeští umělci, stejně je tomu u hereckého obsazení. Při představení se menší část diváků stane nevidomými performery, tedy titulními Slepci, kteří budou pod vedením herců spoluutvářet výsledný jevištní tvar.

Inscenace se odehrává v různých částech Káznice a pracuje s její historií a geniem loci. „Poté, co nám naši přátelé ukázali prostory brněnské Káznice, jsme si uvědomili, že se má projekt realizovat právě zde,“ uvedl režisér a umělecký šéf Publicist Theatre Kosťantyn Vasjukov. Inscenace do Káznice dobře zapadá, i když se věnuje dějům, které se odehrávají stovky kilometrů daleko, doplnil dramaturg inscenace a umělecký šéf Divadla 3+kk Libor Brzobohatý.

Slepci se snaží připomenout dědictví takzvaného Rozstříleného obrození, tedy generace ukrajinských modernistických umělců, kteří tvořili během 20. let minulého století v krátkém období ukrajinské svobody. Většina z nich padla za oběť stalinských represí ve 30. letech. Inscenace zároveň připomíná ukrajinské básníky a básnířky, kteří po vzniku Sovětského svazu emigrovali do Československa a pokračovali v tvorbě z exilu. I po ruské invazi v roce 2022 odešla řada umělců do zahraničí.

„Mým úkolem bylo ukázat podmínky, ve kterých ukrajinští umělci žijí a pracují – jak v minulém století, tak i nyní. Po čem touží, co je pohání a s jakými výzvami se musí každý den potýkat. Zdá se mi, že pro pochopení Ukrajiny, její historie a moderního boje je lepší nehledět na politiky, ale na její umělce, kteří jsou skutečnými vyslanci 'ukrajinské myšlenky'," uvedla autorka textu Nina Zachoženková, kterou volně inspirovala dramatická báseň Slepci belgického autora Maurice Maeterlincka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo 3+KK

Štítky Ukrajina, divadlo, Brno, Charkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelníci z Brna a Charkova chystají společnou hru. Bude o historii Ukrajiny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.