Počasí dnes29 °C, zítra31 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Co bude v létě se Scalou? Univerzitní kino pokračuje v nouzovém režimu i ve venkovních promítáních

Oblíbené univerzitní kino zahájí již druhý rok v nouzovém režimu. V létě věrným fanouškům nabídne projekce v kinokavárně a dvě letní scény s bohatým programem. O dalším osudu kina by měli odborníci rozhodnout během letních měsíců.

Projekce v kavárně a dvě letní scény

Na uzavření hlavního kinosálu o kapacitě 475 míst reagovali provozovatelé kina spuštěním projekcí v kavárně a nově vloni zřídili hned dvě letní kina. Vzdělávací aktivity pod hlavičkou Studia Scala i scalní bar s letní zahrádkou na Moravském náměstí fungují beze změn. 

„Již rok promítáme namísto kinosálu pouze v kinokavárně. Daří se nám uvádět pět projekcí během týdne, čtyřikrát méně, než bylo ve Scale v běžném provozu zvykem. Projekce nejsou dokonalé, ale snažíme se zachovat základní provoz pro všechny naše diváky a nadále přinášet kvalitní kinematografii do města, které trpí nedostatkem kin. Dbáme na to, aby se v prostorách kina konaly živé akce a věříme v návrat do normálu. Není to pro nás lehké, jak ekonomicky, tak osobně, ale cítíme vůči brněnské kulturní veřejnosti velkou odpovědnost za zachování kulturně-vzdělávacího programu v prostorách tohoto legendárního kina,“ pospal současnou situaci ředitel Scaly Radek Pernica.

O dalším osudu Scaly se rozhodně v průběhu léta

V nouzovém režimu pojede kino do doby, než bude jasné, jakým směrem se bude osud budovy, kde kino Scala sídlí, odvíjet. Výsledky stavebně-diagnostického průzkumu mají být oznámeny během letních měsíců a pravděpodobnost rekonstrukce naznačuje víceletý horizont pro provizorium.

„Situaci kolem statiky budovy pečlivě sledujeme a těšíme se výsledky stavebně-diagnostického průzkumu, které by snad měly být doručeny na magistrát města v těchto dnech. Uvědomujeme si, že řešení nebude pravděpodobně jednoduché ani okamžité, ale doufáme, že vlna divácké podpory, která se kolem kina vzedmula bude mít pozitivní vliv na vůli politických představitelů města a na zachování kulturně-vzdělávací náplně prostor na Moravském náměstí 3. Pevně v to doufáme a hodláme tento záměr naplňovat i ve stávajících nouzových podmínkách. Rádi bychom, aby oceňovaný, unikátní a fungující koncept univerzitního kina nezanikl stejně jako historické prostory premiérového kina,“ vysvětlil Pernica.

Ředitel Scaly doplni, že provizorní nouzový režim se po roce fungování promítl i do úpravy stávajícího loga kina. „Původní logo, které charakterizují schody typické pro prostory kina, navrhlo v roce 2013 studio Neon. Pro Nouzový režim zvolili autoři vizuálu úpravu panáčka padajícího ze schodů, čímž poukazují na stav, že provoz slavného a oblíbeného kina i jeho návštěvníci jsou v ohrožení," uvedl Pernica.

Dvě scalní letní kina: Místodržitelství & Janáček

Uzavřený hlavní kinosál kina Scala na Moravském náměstí nahradila dvě letní kina, která letos zahájí svou druhou sezónu. První letní projekce v Místodržitelském paláci na Moravském náměstí proběhne 2. července 2024 a 4. července se veřejnosti otevře scalní letňák na zadní terase Janáčkova divadla. Dvě letní kina v centru moravské metropole se v komunikaci odlišují barevně. Autorkou hravého vizuálu je ilustrátorka Tereza Plachká Bierská ve spolupráci se studiem Neon. 

Scalní letňák Místodržitelství se nachází v nedávno otevřených zrekonstruovaných prostorách Místodržitelského paláce a projekce ve spolupráci s Moravskou galerií budou probíhat třikrát týdně, tedy každé úterý, čtvrtek a v sobotu. Tato letní scéna zahájí provoz 2. července legendárním snímkem Tomáše Vorla Kouř a fungovat bude do 31. srpna 2024.

Součástí programu bude i přehlídka Léto s Marlonem Brandem věnovaná filmům slavného herce, který by v letošním roce oslavil 100 let. Dramaturgové letního kina do přehlídky zařadili slavné tituly hercovy filmografie jako je Kmotr, Apokalypsa nebo Vzpoura na Bounty, artové špeky Poslední tango v Paříži, Tramvaj do stanice touha nebo Páv se zlatým okem, ale i dnes poněkud úsměvné hercovy drobnosti jako je Superman z roku 1978, kde Marlon Brando ztvárnil Supermanova biologického otce z Kryptonu. Celkově promítne kino v průběhu dvou měsíců osm titulů z hercovy tvorby. Autorkou zdařilého vizuálu přehlídky je brněnská výtvarnice Marie Butula Cichá.

Studio Scala a letní příměstské tábory 

Při Univerzitním kině Scala funguje edukační Studio Scala, které nabízí celoroční kurzy animovaného a klasického filmu pro děti a dospělé pod vedením lektorů audiovizuální výchovy. Uzavření hlavního kinosálu nemělo na provoz Studia vliv, protože výuka probíhá v bezpečné části budovy. V květnu byly slavnostním promítáním v kavárně kina ukončeny jarní výukové kurzy. Výsledné filmy již nyní sbírají první ocenění na festivalech a přehlídkách amatérské dětské tvorby. 

V současném čase lektoři Studia připravují náplň pro letní příměstské tábory. Letos proběhne 5 turnusů – 3 animační a 2 filmové. Jedná se o velmi oblíbenou formu intenzivní audiovizuální výchovy, při které frekventanti během týdne realizují ve Scale a jejím okolí výrobu animovaného nebo klasického filmu podle vlastního námětu. Kromě samotné výroby filmu se tvůrci naučí především práci v týmu, bez které se vznik žádného filmu neobejde. Příměstskými tábory projde letos kolem stovky studentů.

O Scale

Univerzitní kino Scala je jednosálové kino na Moravském náměstí v podzemí domu s číslem popsiným 127. Kino je v provozu od roku 1929 a vystřídalo několik názvů. Prostory charakterizují schody, které se promítly jak do samotného loga kina, tak do názvu Scala. Od podzimu 2013 jej jako první univerzitní kino v Česku provozuje Masarykova univerzita ve spolupráci se společností Aeropolis, která je v ČR proslulá pojetím provozů kin na nejvyšší úrovni.

Na podzim roku 2023 uplynulo 10 let, které lze označit za brilantní éru kina. V neděli 30. června 2024 uplyne přesně rok od poslední filmové projekce v hlavním sále kina Scala, po níž byl provoz přerušen. Posledních 12 měsíců provoz kina běží v takzvaném nouzovém režimu, ve kterém se i přes znevýhodněné podmínky konalo na 130 projekcí a doprovodných akcí pro celkem 2 800 diváků. Návštěvnost letních kin, která kino Scala vloni v reakci na uzavření hlavního sálu zřídilo a otevřelo, dosáhla 10 000 diváků. Ti ve dvou letních kinech v centru města zhlédli 107 projekcí. Roční fungování kina v tzv. nouzovém režimu, který zastřešuje pestrou škálu aktivit, jež nahrazují dočasné uzavření kinosálu veřejnosti z důvodu statického ohrožení podzemních prostor budovy, nyní provozovatelé zhodnotili a oznamují další plány kina Scala. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzitní kino Scala

Štítky Scala, kino, letní kino, Brno, promítání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co bude v létě se Scalou? Univerzitní kino pokračuje v nouzovém režimu i ve venkovních promítáních  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.