Počasí dnes24 °C, zítra28 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

VIZUALIZACE: Zámecký park ve Vyškově čeká proměna. Architekti se inspirovali ve Francii

Stinná místa, moderní prvky, prostory pro milovníky trvalek i inspirace Paříží. Zámecká zahrada v jihomoravském Vyškově potěší obyvatele i návštěvníky města. Rozbitá kašna úplně zmizí, v centrální části bude mít ale voda nadále klíčovou roli. Projektanti navrhují interaktivní vodní prvek.

Inspirace v Paříži

Vyškovská zahrada se může pyšnit dlouhou historií. Poprvé je zmíněna v polovině 15. století a v 17. století sloužila spolu se zámkem jako hlavní reprezentační sídlo biskupa. V průběhu následujících tří století zahrada prošla mnoha dramatickými proměnami a sloužila různým účelům.

Autoři studie a projektové dokumentace se ve částečně inspirovali zachovaným plánem Alžběty Birnbaumové, překresleným podle nyní nezvěstné předlohy z 18. století, a také podobnostmi vyškovské zahrady s principy v pařížské Jardin des Tuileries. Právě pařížský park totiž zažil rozmach v podobné historické etapě jako vyškovská zahrada.

Záhony plné květin i pódium

Architekti navrhují v prostoru mezi vchodem a zámeckou lodžií vystavět velkoplošné záhony z vyšších trvalek. Jednalo by se o geometrické květinové záhony osázené porosty maximálně metrové výšky. Mají nahradit dnešní volnou mlatovou plochu, přibude také travnatý prostor.

„Trávník může posloužit k posezení a v případě konání kulturních akcí přes něj půjde postavit pódium. Zahradnické technologie jsou dnes na takové úrovni, že i po větším koncertu návštěvník za pár dní nepozná, že v místě něco proběhlo,“ uvedl v tiskové zprávě místostarosta Vyškova Roman Celý (KDU-ČSL). Projektanti také respektují i samotné pěší trasy. Zvolili diagonální prvky, které zahradu rozčlení, a návštěvník bude mít k dispozici množství variant, kudy jít.

Pro příjemnější klima a dostatek stínu odborníci navrhují vysázet okrasné plnokvěté třešně, rovněž původem z Francie. Pro děti i dospělé vznikne také workoutové hřiště.

Ve Vyškově vybudovali nové cesty v zámecké zahradě. Původní zničili cyklisté

S novými mlatovými chodníky se vytasil Vyškov, jenž cesty vybudoval v památkově chráněné zámecké zahradě. Původní povrch totiž zničili cyklisté, kteří přitom mají v areálu zákaz jízdy. Město navíc očekává, že zahradu v příštích letech kompletně...

Odstranění poruchové kašny

Za podstatné vedení města považuje odstranění poruchové a prakticky neopravitelné kašny. Důležitou složkou se tak stane interaktivní vodní prvek. „Má mít štěrkový povrch, fungovat bude v režimu, kdy někdo musí něco udělat, aby voda stříkala,“ poznamenala radní města Blanka Mikulková (Náš Vyškov). Klíčové pro zahradu podle ní bude zásobování vodou.

Ještě letos tak proběhne průzkumný vrt. „Geolog určí nejvhodnější místo vrtu. Navážou na něj potřebné technologie. Zajišťoval by vodu na zálivku trávníků, záhonů a na provoz vodního prvku,“ upřesnila Mikulková.

Rekonstrukce za desítky milionů

Celé území má projít obnovou v několika etapách. Zástupci radnice počítají i s možnými překážkami majetkoprávního charakteru v prostorách. Týká se to zejména pivovarského areálu a části pozemků po bývalých jeslích směrem k sídlišti Palánek.

Náklady na celkovou rekonstrukci zahrady zatím vyčíslené nejsou, vedení města předpokládá nižší desítky milionů korun. „Je pochopitelně důležité vše správně rozložit v čase. Jde nám o vytvoření hodnotné relaxační a bezpečné zóny poblíž centra Vyškova v podobě, která by odpovídala potřebám obyvatel našeho města a která by byla adekvátní historickému významu zahrady,“ uzavřel vyškovský místostarosta Josef Kachlík (STAN).

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ateliér Krejčiříkovi

Štítky zámek, park, rekonstrukce, květiny, trávník, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Zámecký park ve Vyškově čeká proměna. Architekti se inspirovali ve Francii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.