Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Neděle 23. června 2024  |  Svátek má Zdeňka
Bez reklam

Příznivce Alfonse Muchy letos čeká řada výstav. Malířovy fotografie budou vystaveny na Moravě i na Slovensku

Příznivci malíře a fotografa Alfonse Muchy se letos mohou díky iniciativě Muchova stezka těšit na výstavy s názvem Mucha a fotografie: Osobní vize. Jde o třetí pokračování projektu, za kterým stojí Nadace Mucha a obce. Výstavy začaly na šesti místech včera a potrvají do konce října. K vidění budou na čtyřech místech na jižní Moravě, na zámku Zbiroh na Rokycansku a ve slovenských Piešťanech, uvedla Simona Kordová z Nadace Mucha.

Výstava byla dnes slavnostně zahájena na zámku v Moravském Krumlově, kde je také dlouhodobě vystavena Slovanská epopej. Dalšími místy na jižní Moravě jsou také na Znojemsku Hrušovany nad Jevišovkou, na Brněnsku Ivančice a na Blanensku Doubravice nad Svitavou. „Výstavy jsou složeny ze 120 fotografií a dalších 100 objektů, skic či osobních věcí Alfonse Muchy. Každá výstava je však trochu odlišná se vztahem k danému místu. Je to koncipováno i tak, aby si lidé udělali pěkný výlet a objeli si všechny výstavy," řekl Kordová. Všechna zmíněná města a obce jsou součástí Muchovy stezky, jejímž cílem je seznamovat zájemce s Muchovým rozsáhlým výtvarným dílem.

Dnes se také podpisem primátorky Markéty Vaňkové (ODS) přidalo k Muchově stezce Brno, i když výstava v něm bude až příští rok. Letos ještě lidé v Brně ve spojitosti s Muchou nic neuvidí. „Mucha v Brně prožil část života, zpíval zde ve sboru," připomněla Kordová. Vaňková také zmínila Muchovo studium na gymnáziu na Slovanském náměstí.

I když je Mucha, který zemřel v roce 1939, známý především jako malíř, byl i velmi schopným fotografem. Fotit začal v 80. letech 19. století jako student Akademie výtvarných umění v Mnichově. Výrazně více začal fotit v další dekádě při působení v Paříži, kdy si pořídil vlastní přístroj. „Fotografie se pro něj stala každodenní záležitostí, a to nejen jako dokumentace jeho ateliérových modelů a jako doplněk jeho předběžných skic, ale také k experimentování se světlem a stíny a k prozkoumávání nových pohledů na svět. V tomto období začal Mucha také vytvářet inscenované fotografie pro své knižní ilustrace, kdy jeho přátelé a modelky pózovali jako postavy příběhů," uvedla Kordová. Nadace se stará zhruba o 2500 snímků.

Podle Kordové se chce Muchova stezka rozrůstat ideálně o jedno místo každý rok a zmapovat všechna místa, kde Mucha žil či zanechal svůj otisk. V Ivančicích už mají také připraveno vše ke vzniku Evropského centra Alfonse Muchy v jeho rodném domě. „Máme projekt, máme libreto, máme připravený přesun výstavy Vladimíra Menšíka a Kulturního a informačního centra do Besedního domu, ale nemáme peníze. Potřebujeme 60 milionů a intenzivně s krajem i dalšími partnery hledáme možnosti," řekl starosta Milan Buček (Vančáci). Rád by, aby první návštěvníci mohli centrum navštívit co nejdříve.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mucha-epopej.cz

Štítky Jihomoravský kraj, turistika, výtvarné umění, Alfons Mucha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příznivce Alfonse Muchy letos čeká řada výstav. Malířovy fotografie budou vystaveny na Moravě i na Slovensku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.