Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Po Brně se potuloval obří nafukovací roztoč. Bavil kolemjdoucí a usadil se v obchoďáku

Pozornost lidí v jihomoravské metropoli upoutal gigantický model všemi obávaného roztoče. Organizátoři akce, jež každoročně oslavuje Brno jako významného výrobce elektronových mikroskopů, tvora zvětšili a vzali na procházku centrem města. Padouch mikrosvěta se nakonec usadil v obchoďáku.

O vývoj se zasloužili vědci z Brna

Obyvatele jihomoravské metropole v posledních dnech zaujalo několik obrovských nafukovacích objektů. Dominantou je roztoč, který se vydal na procházku městem a do neděle se usadil v brněnském nákupním centru Vaňkovka. Láká na akci, která každoročně oslavuje Brno jako významného výrobce elektronových mikroskopů.

Bez elektronových mikroskopů by se vědci dnes jen těžko obešli například v lékařství, kriminalistice, archeologii nebo leteckém průmyslu. A právě odborníci z Brna se zasloužili o rozvoj této průlomové technologie.

„Po roce 1989 bylo v Brně založeno několik firem, které se zabývaly vývojem a výrobou elektronových mikroskopů či jejich částí. Dnes máme v Brně tři velké a významné firmy produkující vysoce složitá technologická zařízení s vysokou přidanou hodnotou,” popsala v tiskové zprávě Ilona Müllerová, místopředsedkyně Akademie věd České republiky.

Nafukovací živočichové obsadili Brno

Symbolem letošního ročníku je obří model roztoče. V reálném světě tyto tvory lidé snadno přehlédnou, ale důsledky jejich existence dokáží kdekoho často potrápit. Jen tělo každého člověka jich každou chvíli hostí až stovky tisíc. Pořadatelé akce je považují za hrdiny, byť v očích mnohých jsou to spíše padouši.

„Po úspěchu loňské želvušky jsme i letos připravili obří nafukovací model, tentokráte právě roztoče,“ uvedl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek. „A stejně jako minulý rok, už před začátkem Dnů elektronové mikroskopie jste ho mohli potkat na různých místech při procházce v ulicích jihomoravské metropole,“ dodal.

Očím pozorných kolemjdoucích neunikla ani nafukovací želvuška v botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity nebo obrovský model nanostruktury na Moravském náměstí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky mikroskop, organismus, věda, výroba, akce, technologie, model, socha, roztoč, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Brně se potuloval obří nafukovací roztoč. Bavil kolemjdoucí a usadil se v obchoďáku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.