Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Polívkovi herci zatím zůstanou v Dělnickém domě. Ve staré budově udělají galerii

Brněnské Divadlo Bolka Polívky (DPB) letos odstartovalo sezonu s hořkosladkým pocitem. Po nuceném vystěhování z tepla domova v centru města čekají divadelníci na opravu Sálu Břetislava Bakaly. Trn z paty jim nyní vytáhl Dělnický dům i předsálí původního působiště, kde umělci brzy otevřou novou galerii.

Známý herec a principál jednoho z brněnských divadel Bolek Polívka se od září zabydluje v novém prostoru v městské části Brno-Židenice. Dělnický dům, kde nyní soubor hraje téměř každý den, měl úlohu náhradního jeviště plnit jen do konce listopadu. Nyní to ale vypadá, že herci zůstanou až do doby, než se přesunou do náhradního divadla ve středu metropole.

Občas se objeví také ve foyer budovy na Jakubském náměstí, které promění v prostor U dvou Polívků. Statici totiž potvrdili, že v předsálí žádné nebezpečí nehrozí. Část objektu tak poslouží pro výstavy nebo pro komornější akce, jako jsou dětská představení či literární večery a koncerty.

„Mimo ohrožení jsou rovněž kanceláře a pokladna, které neustále fungují, ale také oblíbený bar Poslední leč,“ vysvětlila ředitelka DPB Kateřina Komárková. Jako první se v nové galerii 20. listopadu objeví fotografie z kalendáře Proměny.

O legendární večírky Polívka nepřijde. Známý podnik zůstane i po zavření divadla

Letošní sezona je pro brněnské Divadlo Bolka Polívky netradiční nejen kulatým výročím, ale také novým působištěm. Pro skalní fanoušky ale divadelníci mají dobrou zprávu, ikonickou hospodu totiž stěhování zatím nečeká. O bujaré večírky ve...

Jarní naděje

Pomalu si umělci oťukávají i Sál Břetislava Bakaly, kam odkládají veškeré větší plány na oslavy třicátého výročí kulturního zařízení. „Obrazně lze říct, že stojíme na třech nohách. V Bílém domě podle možností zkouší Martin Čičvák s herci Ionescovy Židle, která bude první premiérou v novém působišti,“ doplnila.

Polívka na začátku září uvedl, že termín stěhování může být kdykoliv na začátku příštího roku. Vedení divadla tak sice počítá s nejpozdějším přesunem v březnu, kvůli zimním měsícům ale nejdřív pociťovalo nejistotu.

Před několika týdny celý proces posunulo vedení radnice, které vybralo firmu, jež dá prostor za necelých deset milionů korun do stavu, ve kterém se bude souboru dobře pracovat. „Samotné práce pak potrvají šestnáct týdnů od předání staveniště. Divadlo by na Žerotínově náměstí mělo působit od jara příštího roku,“ slíbila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Sál pochází ze sedmdesátých let minulého století a v posledních letech ho nikdo nevyužíval. Důvodem byl zejména špatný technický stav vzduchotechniky. Prostor s kapacitou až tři sta lidí ale nedávno podstoupil rekonstrukci. Přesto v něm některé prvky, jako je především jevištní technika, nevyhovují. Práce dělníků zahrne také úpravy současného sociálního zázemí a šaten nebo přípravu kavárny. Část vybavení si umělci vezmou s sebou ze starého divadla.

Polívka žije v Brně americký sen. Z Dělnického domu půjde do Bílého

Třicátou sezonu letos odstartovalo Divadlo Bolka Polívky (DPB) s hořkosladkým pocitem. Výročí divadelníci neoslaví v teple svého domova na Jakubském náměstí, odkud se nuceně vystěhovali kvůli přísnému rozsudku statiků, ale v Sále Břetislava...

Nerovné zacházení

Kvůli neúprosnému rozhodnutí odborníků se z domu mezi Moravským a Jakubským náměstím muselo vystěhovat také Univerzitní kino Scala. Známému principálovi magistrát, jenž poškozenou budovu vlastní, slíbil dočasný plán už na jaře. Pro kino ale napsal o něco černější scénář.

„Od města jsme zatím nedostali žádnou nabídku náhradních prostor. Rozhodnutí rekonstruovat jediný volný kinosál, tedy sál Břetislava Bakaly, a poskytnout ho Divadlu Bolka Polívky, považuji za unáhlené a iracionální. Rozhodně by stálo za přehodnocení a to i s ohledem na efektivitu vynaložených veřejných financí,“ ohradil se před několika týdny ředitel kina Radek Pernica. Dodal, že jediné správné řešení je pouze oprava vnitrobloku a návrat obou institucí na své původní místo. 

Kinaři se na Brno zlobí a jeho postup kritizují. Milovníky filmu zařízení aktuálně zve na menší projekce do kavárny a Studia Scala, tedy prostorů, které si v budově pronajímají od soukromého majitele.

Bolkovi najdete domov a na nás kašlete, zlobí se brněnské kino na magistrát. Promítat bude v kavárně

Po několika dlouhých měsících má brněnské kino Scala dobrou zprávu pro své fanoušky. Úspěšnou letní sezonou, kterou kvůli špatné statice městské budovy muselo přesunout do venkovních prostorů, oblíbené kulturní místo nekončí. Menší projekce...

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Divadlo Bolka Polívky

Štítky Brno, kultura, divadlo, kino, Bolek Polívka, oprava, Scala, představení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polívkovi herci zatím zůstanou v Dělnickém domě. Ve staré budově udělají galerii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.