Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O legendární večírky Polívka nepřijde. Známý podnik zůstane i po zavření divadla

Letošní sezona je pro brněnské Divadlo Bolka Polívky netradiční nejen kulatým výročím, ale také novým působištěm. Pro skalní fanoušky ale divadelníci mají dobrou zprávu, ikonickou hospodu totiž stěhování zatím nečeká. O bujaré večírky ve vedlejším proslulém podniku Poslední leč tak štamgasti nepřijdou.

Třicáté narozeniny prožije známý principál z Brna Bolek Polívka se svým souborem v nejistotě. Místo toho, aby se připravovali na vydatné oslavy, zabydlují se ve svém novém dočasném domově v židenickém Dělnickém domě. Tam je podle ředitelky Polívkova divadla Kateřiny Komárkové přivítali s otevřenou náručí. Nepřišli dokonce ani o žádná místa, kapacitně totiž prostor vychází stejně jako původní působiště. Představení tak můžou navštívit až tři stovky příznivců kultury.  

Leč neumírá

O zábavu nepřijdou ani milovníci alkoholových radovánek, kteří se s umělci často potkávali v přilehlé hospodě Poslední leč. Do baru, jenž oplývá nezaměnitelnou atmosférou a typickým geniem loci, chodí nejen herci a hudebníci, v oblibě ho mají například také studenti.

Pověstný šenk ale podle nekorunovaného valašského krále neleží na problematickém území. Na tom se nachází pouze sál divadla a pod ním prostor Univerzitního kina Scala. O probdělé večery a noci nad sklenkou vína či piva tak zatím Brňané ochuzení nebudou. „Poslední leč samozřejmě funguje nadále, ačkoliv nevíme, jak dlouho. Čekáme, co se časem dozvíme od statiků,“ dodal s hořkosladkým úsměvem Polívka.

Polívka žije v Brně americký sen. Z Dělnického domu půjde do Bílého

Třicátou sezonu letos odstartovalo Divadlo Bolka Polívky (DPB) s hořkosladkým pocitem. Výročí divadelníci neoslaví v teple svého domova na Jakubském náměstí, odkud se nuceně vystěhovali kvůli přísnému rozsudku statiků, ale v Sále Břetislava...

Úsměvný život předsálí

Divadelníci využijí také vstupní halu kulturního zařízení. „Ve foyer uspořádáme občas nějakou výstavu, menší koncerty nebo literární večer. Chceme aby ten prostor žil uměleckým a úsměvným životem,“ vylíčil principál improvizovanou galerii, jež pojmenuje U Dvou Polívků. V provozu zůstává také pokladna, na které si můžou zájemci koupit vstupenky přes den do 16 hodin. Od 17 do 19 hodin funguje prodej v Dělnickém domě.

Větší plány umělcům aktuálně kříží datum přesunu zpět do centra Brna. Podle Polívky to může být kdykoliv na začátku příštího roku. Komárková doplnila, že nejpozději ale s Bílým domem počítají v březnu. Do konce listopadu vystupují téměř denně v Židenicích, zimní měsíce ale umělce nechávají v nejistotě. Na dočasných prknech se objeví kvůli plnému programu Dělnického domu pouze párkrát do měsíce, hostovat budou také v ostravském Divadle Mír.

Nazlobené kino v kavárně

V budově mezi Moravským a Jakubským náměstím zčásti vydrží i oblíbené kino Scala. Nad otázkou, co bude s hojně navštěvovaným místem dál, sice stále visí mnoho otazníků, na ten možná nejzásadnější ale ředitel zařízení Radek Pernica v minulých týdnech odpověděl. Scala bude. Sice v menším a nikdo neví, jak dlouho nové řešení vydrží, ale o promítání snímků fanoušci úplně nepřijdou.

Bolkovi najdete domov a na nás kašlete, zlobí se brněnské kino na magistrát. Promítat bude v kavárně

Po několika dlouhých měsících má brněnské kino Scala dobrou zprávu pro své fanoušky. Úspěšnou letní sezonou, kterou kvůli špatné statice městské budovy muselo přesunout do venkovních prostorů, oblíbené kulturní místo nekončí. Menší projekce...

Projekce budou až pětkrát v týdnu v části objektu, jenž si kino pronajímá od soukromého majitele, tedy v kavárně a ve Studiu Scala. Chystaný program zahrnuje klasické večerní projekce pro veřejnost, chybět nebudou ani odpolední promítání pro rodiny s dětmi a seniory. Ve své činnosti bude dál pokračovat i Studio Scala, které nabízí termíny na podzimní kurzy animace i filmu.

Magistrát poškozenou stavbu nabídl za symbolickou jednu korunu Masarykově univerzitě, jež kino už desátým rokem provozuje. Pro školu by to ale znamenalo, že veškeré výdaje půjdou na její účet. Podle rektora univerzity Martina Bareše se o případném odkupu rozhodne až bude znám přesný stav, ve kterém se dům nachází.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, divadlo, Bolek Polívka, kino, Scala, kultura, hospoda, Poslední leč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

ANO CHLAST A VEČÍRKY A ŽIVOT POD PSA......

Úterý, 19. září 2023, 16:52Odpovědět

Marie Glanczová

chlast je pro něj na 1.místě, marně není s radními a a generálem zadobře...

Úterý, 19. září 2023, 11:52Odpovědět

O legendární večírky Polívka nepřijde. Známý podnik zůstane i po zavření divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.