Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bolkovi najdete domov a na nás kašlete, zlobí se brněnské kino na magistrát. Promítat bude v kavárně

Po několika dlouhých měsících má brněnské kino Scala dobrou zprávu pro své fanoušky. Úspěšnou letní sezonou, kterou kvůli špatné statice městské budovy muselo přesunout do venkovních prostorů, oblíbené kulturní místo nekončí. Menší projekce kinaři chystají v kavárně a Studiu Scala, zároveň také sami hledají dočasné provozní prostory. Na vedení Brna, které jim s řešením nepříjemné situace nepomohlo, se ale kinaři zlobí.

Poslední filmy sezony odpromítalo Univerzitní kino Scala v letňáku u Janáčkova divadla a na nádvoří Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Nad otázkou, co bude s hojně navštěvovaným místem dál, tak stále visí mnoho otazníků. Na ten nejbližší nyní vedení zařízení svým příznivcům odpovědělo. Scala bude. Sice v menším a nikdo neví, jak dlouho nové řešení vydrží, ale o promítání snímků fanoušci úplně nepřijdou.

Milovníci filmu se do budovy mezi Jakubským a Moravským náměstím vrátí až pětkrát týdně. Projekce budou v části objektu, jenž si kino pronajímá od soukromého majitele, tedy v kavárně a ve Studiu Scala. „Naší ambicí není stát se kavárníky, hlavním zájmem je provozování kina. A proto jsme se rozhodli pro projekce v kavárně. Víme, že takový program nemůže být v žádném případně adekvátní náhradou za akce ve velkém sále, ale zatím jiné možnosti nemáme,“ uvedl ředitel kina Radek Pernica.

Chystaný program zahrnuje klasické večerní projekce pro veřejnost, chybět nebudou ani odpolední promítání pro rodiny s dětmi a seniory. Ve své činnosti bude dál pokračovat i Studio Scala, které nabízí termíny na podzimní kurzy animace i filmu.

Láska Brňanů ke stříbrnému plátnu se potvrdila kinu, které letos slaví desáté výročí, právě při letním programu pod otevřeným nebem. Obě místa za dva měsíce navštívilo zhruba deset tisíc lidí. Zkrátka nepřišly ani děti, které se učily a radovaly na čtyřech turnusech příměstského tábora Studia Scala.

Nerovné zacházení

Zpráva o uzavření kina i Polívkova divadla, které v objektu také sídlí, znejistěla kulturní nadšence nedávno. Kvůli neúprosnému rozhodnutí statika se z budovy museli kinaři i divadelníci vystěhovat. Známý principál už na jaře dostal od radnice pro svůj umělecký sbor dočasný azyl v Bílém domě. Pro Scalu ale Brno, jež poškozenou budovu vlastní, napsalo o něco černější scénář.

„Od města jsme zatím nedostali žádnou nabídku náhradních prostor. Rozhodnutí rekonstruovat jediný volný kinosál, tedy sál Břetislava Bakaly, a poskytnout ho Divadlu Bolka Polívky, považuji za unáhlené a iracionální. Rozhodně by stálo za přehodnocení a to i s ohledem na efektivitu vynaložených veřejných financí,“ ohradil se proti radničním krokům a dodal, že jediné správné řešení je pouze oprava vnitrobloku a návrat obou institucí na své původní místo.

Reduta a dům za hubičku

Přesun divadelníků od začátku vyvolával vášnivé debaty. Na jaře se totiž vyrojily spekulace, že radní uvažují o nastěhování souboru do Reduty. Tam přitom hraje brněnské Národní divadlo, jež je příspěvkovou organizací města, a už v té době mělo v prostorách naplánovanou sezonu. 

Nakonec se ale rozhodlo o provizorním domově na Žerotínově náměstí, který je ale pro potřeby herců nejdřív nutné upravit. Herce tak přinejmenším do konce listopadu diváci uvidí v Dělnickém domě v Židenicích.

Brno upraví sál v Bílem domě a pustí do něj Polívkovy divadelníky

Nedávná zpráva o předčasném uzavření Polívkova divadla a kina Scala znejistěla milovníky kultury v celé jihomoravské metropoli. Na rozdíl od provozovatele stříbrného plátna ale divadelníci už nějakou dobu mají jistý náhradní domov. Sál Břetislava...

Magistrát mezitím nabídl poškozenou stavbu za symbolickou jednu korunu Masarykově univerzitě, jež kino už desátým rokem provozuje. Pro školu by to ale znamenalo, že veškeré výdaje půjdou na její účet. Podle rektora univerzity Martina Bareše se o případném odkupu rozhodne až bude znám přesný stav, ve kterém se dům nachází.

Víc se snažte, vzkazuje Scala

Kinaři v čele s Pernicou se na Brno zlobí a jeho postup kritizují. A jelikož ředitel zařízení míní, že se situace nehýbe, hledá se svým týmem provizorní možnosti sám. Aktuálně jednají s potenciálními investory, kteří je sami kontaktují, protože jim zavřené kino vadí.

„Jsme právně stejný podnikatelský subjekt, jako Divadlo Bolka Polívky a přístup města k oběma institucím je velmi rozdílný. Myslím si, že jeho představitelé zatím v této kauze nedostatečně vysvětlují své kroky a neprokazují velkou vůli hledat pro nás vhodné řešení,“ uzavřel.

Brno dává ruce pryč od Bolkova divadla i kina Scala. Dům nabízí za korunu univerzitě

Necelé dva týdny uplynuly od zprávy, která rozrušila jihomoravskou metropoli. Milovníci kultury smutní, Polívkovo divadlo a kino Scala totiž musí kvůli dalším závažným poruchám budovy zavřít dřív, než se plánovalo. Kromě komplikací pro chystané...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Polívkovo divadlo, kino, Scala, kultura, město, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

CHUJ s polívkou, věčně nadranej! :-(((

Úterý, 5. září 2023, 15:03Odpovědět

Bolkovi najdete domov a na nás kašlete, zlobí se brněnské kino na magistrát. Promítat bude v kavárně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.