Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Polívka žije v Brně americký sen. Z Dělnického domu půjde do Bílého

Třicátou sezonu letos odstartovalo Divadlo Bolka Polívky (DPB) s hořkosladkým pocitem. Výročí divadelníci neoslaví v teple svého domova na Jakubském náměstí, odkud se nuceně vystěhovali kvůli přísnému rozsudku statiků, ale v Sále Břetislava Bakaly. Nejdřív ho ale musí město pro herce upravit, do listopadu tak divadlo našlo azyl v židenickém Dělnickém domě. Kdy se přesune zpět do centra Brna zatím neví, a zimní měsíce tak umělce nechávají v nejistotě.

Místo toho, aby se známý brněnský principál Bolek Polívka těšil na kulaté narozeniny svého divadla, zabydluje se se souborem v novém prostoru. Z budovy ve středu jihomoravské metropole, kde sídlí třicátým rokem, je vyhnala špatná statika.

Ačkoliv se o problému vědělo už delší dobu, konečné rozhodnutí padlo v srpnu a stejně jako Univerzitní kino Scala, které se v domě také nachází, umělce zasáhla rána. „Je nám z toho trochu plačtivo,“ svěřil se Polívka. Náhradní domov město slíbilo divadelníkům už na jaře. Od začátku ale bylo jasné, že prostory v Bílém domě na Žerotínově náměstí musí před nastěhováním umělců podstoupit nutné úpravy. „Je to sen každého Američana. Z dělnického domu až do Bílého,“ žertoval čtyřiasedmdesátiletý herec.

Kus domova s sebou

Podle ředitelky DPB Kateřiny Komárkové nevyhovuje především jevištní technika. Vedení radnice nedávno schválilo výběrko na firmu, jež změny za deset milionů korun udělá, aby objekt vyhovoval akustickým a technickým normám pro divadelní provoz. Část vybavení si umělci vezmou s sebou ze starého působiště.

Sál na Žerotínově náměstí pochází ze sedmdesátých let minulého století a v posledních letech ho nikdo nevyužíval. Důvodem byl zejména špatný technický stav vzduchotechniky. Nedávno ale prostor město opravilo.

Brno upraví sál v Bílem domě a pustí do něj Polívkovy divadelníky

Nedávná zpráva o předčasném uzavření Polívkova divadla a kina Scala znejistěla milovníky kultury v celé jihomoravské metropoli. Na rozdíl od provozovatele stříbrného plátna ale divadelníci už nějakou dobu mají jistý náhradní domov. Sál Břetislava...

Zamíří do Ostravy

Výjimečný rok umělci zahájili se začátkem září v městské části Brno-Židenice, kde se dočasně uvelebili v Dělnickém domě. Komárková i Polívka jsou s novým působištěm spokojení. „Všichni jsou tam na nás hodní,“ pochválil si nekorunovaný valašský král Polívka.

Vedení divadla ale zároveň pociťuje nejistotu kvůli zimním měsícům. V židenické budově nyní sice hrají téměř každý den, od konce listopadu má ale dům vlastní program. Polívka se souborem proto bude cestovat a hostovat v jiných divadlech, jako je ostravské Divadlo Mír. Na dočasných prknech se objeví jen párkrát v měsíci.

Březen v Bílém domě

Větší plány umělcům aktuálně kříží datum přesunu zpět do centra Brna. Podle Polívky to může být kdykoliv na začátku příštího roku. Komárková doplnila, že nejpozději ale počítají s březnem.

Právě do Bílého domu divadelníci odkládají i veškeré větší oslavy poté, co se zabydlí a nový prostor zútulní. Rádi jsou hlavně za zachování podobné kapacity jako na Jakubském náměstí, jež činí zhruba tři stovky míst pro diváky. Na staré pokladně si můžou zájemci koupit vstupenky přes den do 16 hodin. Od 17 do 19 hodin funguje prodej v Dělnickém domě.

Bolkovi najdete domov a na nás kašlete, zlobí se brněnské kino na magistrát. Promítat bude v kavárně

Po několika dlouhých měsících má brněnské kino Scala dobrou zprávu pro své fanoušky. Úspěšnou letní sezonou, kterou kvůli špatné statice městské budovy muselo přesunout do venkovních prostorů, oblíbené kulturní místo nekončí. Menší projekce...

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Toman

Štítky Brno, divadlo, Bolek Polívka, kultura, DPB, sezona, výročí, Scala, kino

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

POZOR POLÍVKO, ABYS NEDOPADL, JAK MINULÝ AMERICKÝ PREZIDENT - ÚČES NA TO MÁŠ, JAKO ON.....

Čtvrtek, 14. září 2023, 16:33Odpovědět

Polívka žije v Brně americký sen. Z Dělnického domu půjde do Bílého  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.