Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Památkám na jižní Moravě se letos dařilo. Nejvíc návštěvníků přibylo na zámku ve Valticích

Hrady, zámky a další památky ve správě státu v Jihomoravském kraji navštívilo letos od ledna do konce října 893 624 lidí, což meziročně představuje nárůst téměř o 13 procent. Ve srovnání s posledním předcovidovým rokem 2019 je to ale stále o 5,5 procenta méně. Více návštěvníků přivítala většina památek v kraji.

„Největší meziroční nárůst návštěvnosti zaznamenal zámek Valtice, a to téměř o 74 procent. Za úspěšnou sezónou stojí především čeští návštěvníci, i když už sledujeme trendy vyššího podílu skupin ze zahraničí. Jsou to především Poláci a Slováci, ale postupně se vracejí i turisté z asijských zemí," uvedla mluvčí správy Dagmar Šnajdarová.

Více návštěvníků než loni přivítala většina jihomoravských památek ve správě státu, výjimkou jsou zámky Kunštát a Rájec, srovnatelný počet návštěvníků přišel na hrad Pernštejn. I když na zámku v Lysicích letos pokračovala kompletní rekonstrukce rozlehlé zahrady, návštěvnost zámku se zvýšila o více než 2000 lidí na 13 264. Před covidem a začátkem prací v zahradách, které vyjdou na více než 180 milionů korun, dosahovala dvojnásobku.

Klasická návštěvní sezona na většině památek uplynulým víkendem skončila. Celoročně je otevřena například Vila Stiassni v Brně, o víkendech zámek v Lednici, otevřený zůstává do konce prosince v omezeném rozsahu také zámek ve Valticích. Některé památky připravily adventní program nebo mimořádné prohlídky o vánočních svátcích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Valtice

Štítky Jihomoravský kraj, kultura, památky, turismus, turisté, cestování, návštěvy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkám na jižní Moravě se letos dařilo. Nejvíc návštěvníků přibylo na zámku ve Valticích  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.