Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno bylo vždy Mekkou žurnalistiky, připomíná lidem nová výstava

Na zlatou érou brněnské žurnalistiky vzpomínají v moravské metropoli, kde otevřeli novou výstavu. Expozice zavede návštěvníky do první republiky, kdy ve městě fungovalo několik redakcí v čele s Lidovými novinami, v nichž působí mnohé známé osobnosti.

Politik a novinář Adolf Stránský před sto třiceti lety založil v Brně ve své době jedny z nejčtenějších novin, do kterých přispívala tehdejší spisovatelská elita. Práci Karla Čapka, Jiřího Mahena, Rudolfa Těsnohlídka a mnoha dalších připomínají v Dietrichsteinském paláci na výstavě nazvané Nastoupil jsem co redaktor. „Od málo výrazného odpoledníku za Rakouska-Uherska se redakce dopracovala k nejdůležitějšímu listu samostatné Československé republiky,“ vysvětlila kurátorka výstavy Hana Kraflová.

Podle Kraflové byli v  jihomoravské metropoli novináři velmi pohotoví. Pracovali rychle a spolehlivě, takže Lidové noviny vycházely i třikrát denně. Kromě zpravodajství navíc list nabízel také různé reportáže a přibývaly i rubriky věnované literatuře. „Nedělní příloha například přinášela ukázky soudobé prózy i poezie, nechyběla ani pohádka pro děti,“ popsal za oddělení literatury Tomáš Prokůpek.

V expozici, kterou muzejníci sestavovali více než rok, se návštěvníci také dozví více o postupech práce tehdejších novinářů. „V Brně jako jedni z prvních začali používat dálnopis. K telefonování měli v redakci speciální polstrované kabiny a k výjezdům používali povozy s koňmi,“ přiblížila Kraflová. V muzeu si lidé mohou historii Lidových novin v letech 1893 až 1939 připomenout až do začátku září příštího roku.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, Moravské zemské muzeum, Lidové noviny, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Na streamu dobře hodnotí, dnes jinak proslulé, a nejen Brno sociolog Standa Biler. O důvodech dnešního zmaru píšu v diskusích, nejen, pod kandidátkou do nato,...

Středa, 1. listopadu 2023, 11:07Odpovědět

Brno bylo vždy Mekkou žurnalistiky, připomíná lidem nová výstava  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.