Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zchátralá smuteční síň v Brně má vyhráno. Dílo známého architekta podstupuje rekonstrukci

Po letech dohadů a nejasností zachraňují v Brně židenickou smuteční síň. Zchátralý objekt, za nímž stojí známý architekt Ivan Ruller, podstoupí v následujících měsících náročnou rekonstrukci. Po úpravě poslouží dílo znovu původnímu účelu, tedy smutečním obřadům.

Architektonicky cenná budova stojí u židenického hřbitova od poloviny osmdesátých let minulého století. Na svou dobu se jednalo o moderní a nákladné dílo, na jehož výstavbě se podíleli také místní lidé při Akci Z. Vzhledem ke špatnému technickému stavu ale rozhodl vlastník, jímž tehdy byl brněnský magistrát, v roce 2007 provoz ukončit a nechal budovu chátrat. Po letech dohadů, kdy se uvažovalo například o demolici stavby či přestavění prostoru na hudební koncerty, je smuteční síň z nejhoršího venku.

Městská část Brno-Židenice zahájila opravu za necelých 40 milionů korun. Velkou část nákladů pokrývá dotace brněnského magistrátu. Hotovo má být do dvou let, jak informoval židenický starosta Petr Kunc (Hlas pro Židenice). Podle Kunce bude síň po opravě co nejvíce podobná původní stavbě a poslouží znovu původnímu účelu.

Smuteční síň architekta Rullera, který se podílel například na Janáčkově divadle, hale Rondo či projektu brněnské Náplavky, nevyniká jen svým specifickým tvarem, ale také mnohými uměleckými doplňky. Většina dochovaných děl, které přežily dlouhé časy chátraní, má být součástí opravených prostor. Jde například o původní interiérové prvky jako dyptych Tomáše Rullera, vrstvené sklo Valéra Kováče, dřevěné reliéfy Jindřicha Kumpošta ml. nebo sousoší Olbrama Zoubka.   

I přes snahu zachránit původní vybavení není možné některé prvky obnovit. Můžou za to především roky chátrání a devastace, které se významně podepsaly nejen na interierovém vybavení budovy. Nejvíce škod utrpěla zejména střecha, jež byla původně z mědi, nebo reliéf obsahující bronz. Po některých předmětech chce radnice začít pátrat. Jedná se zejména o cennou keramiku s původními rostlinami, která se může nacházet v brněnské zoologické. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jitka Koudelová

Štítky Smuteční síň, Brno, Židenice, Architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zchátralá smuteční síň v Brně má vyhráno. Dílo známého architekta podstupuje rekonstrukci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.