Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Na Slovácký rok v Kyjově nebo slavnosti rajčat

Deště ustávají, počasí na víkend hlásí opět sluníčko a třicítky. Brněnská Drbna proto přináší pár tipů, kde si lze teplo o víkendu zaručeně užít. Zájemci můžou navštívit třeba folklorní festival Slovácký rok v Kyjově nebo si vychutnat rajčata v Břeclavi.

Maraton hudby

Historické centrum Brna se promění v jednu velkou hudební přehlídku, kdy ulice zaplní muzikanti napříč mnoha žánry. Každý si najde to své, od rockové hudby až po muzikál a cimbálku. Festival Maraton hudby je speciální svým provedením a dramaturgií, zpěváky tak mohou lidé vidět vystupovat například ve vytvořené koupelně, ložnici či obýváku. Návštěvníci se mohou těšit na světoznámého klavíristu Omara Sosu, bosenskou kapelu Dubioza Kolektiv či estonské duo Puuluup a zahrají i místní umělci. Maraton hudby doprovodí i Maraton Street Food Festival. Ve čtrnácti brněnských restauracích a bistrech si tak zájemci dají variantu maratonského jídla za jednotnou cenu 190 korun.


FOTO: Maraton hudby Brno/Facebook
čtvrtek 10. srpna–neděle 13. srpna Další informace

Slovácký rok v Kyjově

Milovníci folkloru a lidových tradic si nenechají ujít letos už jednadvacátý ročník festivalu Slovácký rok, na který čekali čtyři roky. Kyjov po čtyři dny rozezní cimbálové muziky, rozhýbají krojovaní tanečníci a rozezpívají návštěvníci. Těšit se mohou také na košt vín, výstavy a na oblíbenou jízdu králů. Program doplní i jarmark a folklorní hudební i dramatická vystoupení souborů.

 
FOTO: Slovácký rok v Kyjově/Facebook
čtvrtek 10. srpna–neděle 13. srpna Další informace

Rajská Břeclav

Vychutnat si různé druhy rajčat a rajčatových výrobků zamíří lidé do Břeclavi. V okresním městě se totiž letos koná jubilejní desátý ročník slavností rajčat. Návštěvníci poznají, jaké existují druhy této zeleniny a ochutnají všemožné speciality. Atmosféru dokreslí třeba vystoupení kapely Sajmon and Garfunkers, pražského orchestru The Tap Tap nebo cimbálové muziky Břeclavan. Pro děti jsou připraveny dílničky a pobavit je přijede i cirkus.

 
FOTO: Rajská Břeclav - slavnosti rajčat na jihu Moravy/Facebook
sobota 12. srpna Další informace

Bítovská hradní pouť

Pohádkovou atmosféru nabídne hrad Bítov na Znojemsku. Na místě bude přichystaný kouzelný program plný divadelních představení a vystoupení společnosti Komedianti na káře. Návštěvníci se projdou i po historickém řemeslném jarmarku a na hlavním nádvoří je bude čekat žonglérská dílna. V neděli veselí zakončí církevní pouť od hradní studánky a následná mše v hradní kapli. Výlet do středověku si mohou turisté zpříjemnit i prohlídkou hradu.


FOTO: Národní památkový ústav, Bítovská hradní pouť/web
sobota 12. srpna–neděle 13. srpna Další informace

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Maraton hudby Brno/Facebook, Slovácký rok v Kyjově/Facebook, Rajská Břeclav - slavnosti rajčat na jihu Moravy/Facebook, Národní památkový ústav, Bítovská hradní pouť/web

Štítky festival, slavnosti, hudba, Brno, Jihomoravský kraj, hrad Bítov, folklor, gastro, kultura, tipy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Na Slovácký rok v Kyjově nebo slavnosti rajčat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.