Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jižní Moravu letos rozehrají zahraniční hvězdy i folklorní festival

Kulturní akce na jižní Moravě cílí v létě na fanoušky zahraničních hvězd i místního folkloru. Dvoudenní festival Slavkov Open slibuje skupinu Deep Purple a taky uskupení Hollywood Vampires, jehož členy jsou herec Johnny Depp, kytarista Aerosmith Joe Perry a rocker Alice Cooper. Na letošní rok připadá také konání Slováckého roku - přehlídky lidových zvyků pořádané v Kyjově ve čtyřletém cyklu, včetně jízdy králů. Letos se koná od 10. do 13. srpna.

Na Slovácku, konkrétně v Tasově u Veselí nad Moravou, se v srpnu koná také festival Beseda. Jeho letošní hvězdou je dublinská pětice The Murder Capital, která je podle organizátorů hudebně řazená do nové post punkové vlny.

Neznám nikoho, kdo by uměl nespoutanou živelnost s křehkostí kombinovat tak působivě,“ vyslovil se o kapele ředitel festivalu Pavel Uretšlégr. Beseda bývá kvůli limitované kapacitě areálů většinou vyprodaná, organizátoři ale letos slibují, že lístky budou k dispozici v dostatečném množství i na místě.

Bohatý program slibuje i kulturní léto v Brně. Na třetí ročník festivalu Pop Messe, který se snaží žánrově překonat obecně vžitý pojem pop, přijede například anglická space rocková kapela Spiritualized nebo táborské duo Kalle čerstvě oceněné Andělem. „Vyslyšeli jsme také přání mnoha fanoušků a vrátí se estonský hudební úkaz Tommy Cash," řekl mluvčí Radek Babička.

Loni festival obdržel ocenění Vinyla za hudební počin roku. „Zopakovat loňskou podobu je však vzhledem ke snížení finanční podpory ze strany města nemožné. I tak se ale podařilo poskládat velmi pěkný program a věříme, že si fanoušci Pop Messe užijí minimálně stejně jako loni," uvedl Babička. Zájem o vstupenky je podle něj enormní.

Na své si v létě přijdou i příznivci divadla, kteří mohou zamířit na Letní shakespearovské slavnosti nebo si zajít na některá z představení Městského divadla Brno, která již na začátku června odstartují Léto na Biskupském dvoře.

Ke konci letních prázdnin se v Brně uskuteční druhý ročník multižánrového festivalu židovské kultury Štetl fest. „Smyslem festivalu není znovu připomínat holokaust, ale mluvit o naději a budoucnosti. Chceme ukázat, že židovská kultura, obec, rodina i mládež žije dál, i když každý se ke své rodinné historii musí nějak postavit," popsali na stránkách akce organizátoři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Hollywood Vampires

Štítky ČR, kultura, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Moravu letos rozehrají zahraniční hvězdy i folklorní festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.