Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

V Brně opět opravují novou sochu pro Mendela. Jen údržba, hájí se tvůrci

Po dvou měsících se dělníci vrátili k uměleckému dílu Hrachovina na brněnském Mendlově náměstí. O sochu, která vznika na počest otce genetiky, se starají kvůli problémům s podložím. Tvůrci prvku ale tvrdí, že je stabilita sousoší v pořádku a jde jen o údržbu.

Parta dělníků překvapila lidi na brněnském Mendlově náměstí. Pracovníci s kbelíky se vydali k podstavcům sochy, kterou si Brno v únoru pořídilo jako opožděnou připomínku života a bádání Johanna Gregora Mendela. 

Podle spekulací svědků i odborníků, jež redakce oslovila, zalili pracanti základy páskou ohraničené Hrachoviny betonem. „Vypadá to minimálně na opravované praskliny. Je to logické, povrch pod sochou není nejvhodnější a problémy se daly, zvlášť za chladného počasí, očekávat,“ řekl Drbně oslovený expert z oboru stavebnictví.

V Brně řeší pravopisný faul na Mendela. Hrubku na desce svádí na dělníky

Lidé v jihomoravské metropoli si všímají dalších nedostatků na nově opraveném Mendlově náměstí. Po rozpacích ze špatného zábradlí a uměleckého díla Hrachoviny upoutala pozornost kolemjdoucích pamětní deska s pravopisnou chybou. Autoři projektu...

Bronzové dílo vzniklo pod taktovkou sochaře Jaromíra Garguláka. Emoce vzbudilo mezi veřejností i umělci, kteří sochu označili za banální. Hrachovina stojí na čtvercových podstavcích, mezi nimiž vedou úzké chodníky. Lidé tak mohou mezi sousoším volně procházet, čímž dílo ještě nedávno rozhýbávali. Na stabilitě soše nepřidávají ani odvážlivci, kteří po monumentu šplhají. 

Vše je v pořádku, říkají tvůrci

Redakce Drbny kontaktovala s otázkami na stav dvacetimilionového díla brněnský magistát. Podle Radky Loukotové z tiskového střediska je socha majetkem organizace Společně. Ředitel neziskovky tvrdí, že byl zásah plánovaný. „Šlo o jednodenní technologickou údržbu, při které se ověřoval stav sochy. Zjišťovalo se i to, jestli není problém se stabilitou. Došli jsme k tomu, že je vše v pořádku,“ řekl Drbně Jakub Carda.

Brno se chlubí. Se zpožděním ukázalo opravené Mendlovo náměstí a sochu, která se hýbe

Brno předvedlo lidem dokončenou opravu Mendlova náměstí. Dopravní uzel dostal nový mobiliář, vybavení zastávek i nepříliš stabilní sochu připomínající genetika Gregora Johanna Mendela. Na podobu plochy se rychle snesla kritika. Brňanům vadí...

S nerovnostmi opraveného Mendlova náměstí bojovali tvůrci už při instalaci monumentu. Dělníci se museli k nové soše po několika dnech vrátit, rozložit ji a povrch pod Hrachovinou zbrousit. „Nesedí nám základ. Nečekal jsem, že se něco takového může stát, když všechno mělo být dobře proměřené," okomentoval tehdy situaci umělec Gargulák, který dohlížel také na dubnové úpravy.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv redakce, Michal Šťastný.

Štítky mendlovo náměstí, socha, jaromír gargulák, společně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Když někde jsou peníze je potřeba je odčerpat. Děti mají po čem lézt. Nevíte někdo jak je to s fialovým bratrancem ?

Čtvrtek, 4. května 2023, 02:24Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Libor Burian -
sochu mu nepostavili, protože to by SOCHAŘ MUSEL NĚCO UMĚT, (aby vymodeloval rozpoznatelnou PODOBU)! kdežto NICNEŘÍKAJÍCÍ SRA*KU může vymodelovat kdokoliv (a každému taky připomíná cokoliv), že jo... :-(((

Středa, 3. května 2023, 15:53Odpovědět

Libor Burian

Když je dobré známa podoba, proč mu prostě nepostavili sochu ?

Úterý, 2. května 2023, 11:34Odpovědět

Baron Kocharovski

TRIFIDI se už zřejmě vydali na svoji cestu! :-DDD (cca měsíc po instalaci dělat údržbu)?! :-OOO ale běžte do háje, takové LŽI! ta plastika je hnus, když ji někdo hodí do sběru, udělá záslužný čin!

Neděle, 30. dubna 2023, 10:11Odpovědět

Marie Glanczová

kolik si radní rozdělili za tuhle zrůdovinu??? 20 mega -není vám hanba p.Vaňková?

Neděle, 30. dubna 2023, 09:00Odpovědět

Mira Glőckner

Je vidět, co za šmejdy leze všude do politiky. Sliby se stadióny před volbami, poté všehopopření a čuch na developerský prachy. Korupce v tomto směru je opravdu profesionální, dál se směle postupuje do parlamentu. 20 mega vyhozených za volovinu, kterou by studenti v rámci nějaké soutěže udělali zadarmo už je jen třešničkou na tomto špinavým dortu!

Sobota, 29. dubna 2023, 21:35Odpovědět

V Brně opět opravují novou sochu pro Mendela. Jen údržba, hájí se tvůrci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.