Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Brno se chlubí. Se zpožděním ukázalo opravené Mendlovo náměstí a sochu, která se hýbe

Brno předvedlo lidem dokončenou opravu Mendlova náměstí. Dopravní uzel dostal nový mobiliář, vybavení zastávek i nepříliš stabilní sochu připomínající genetika Gregora Johanna Mendela. Na podobu plochy se rychle snesla kritika. Brňanům vadí nepraktické přístřešky i dlouhé zábradlí.

Na dlouho očekávané proměně dopravního uzlu se v Brně pracovalo od léta 2021. Rozsáhlou rekonstrukcí dostalo Mendlovo náměstí nové inženýrské sítě, vybavení zastávek i třicítku nových stromů. Oprava plochy, která byla podle magistrátu dosud šedivá a nepřehledná, vyšla na 200 milionů korun. 

Kritice se ale nevyhnuly nové přístřešky ani dlouhé zábradlí, které brání chodcům v pohybu mezi zastávkami. Podle brněnského magistrátu se na odstranění, nebo alespoň zmírnění, problému pracuje. „Zábradlí vzniklo kvůli bezpečnostním opatřením. Nyní ale jednáme s projektantem i Policií České republiky, zda by nemohlo dojít k úpravě. Zábradlí by se dalo rozdělit tak, aby vznikly dva průchody. Vyjádření odborníků ale zatím nemáme,“ řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Opravy se prodloužily

Jak oprava náměstí dopadla, zaráží v Brně například opoziční politiky. „Problém celé rekonstrukce je v detailech. Instalované zábradlí vytváří pro chodce zbytečnou bariéru. Instalovaný mobiliář je volně rozházený, lavičky jsou kovové, tedy studené a nikdo na nich nechce sedět. Přístřešky na zastávkách cestující neochrání před větrem ani deštěm. Celý výsledek tak působí spíše jako designová výstava architektů než funkční veřejný prostor,“ popsal Drbně opoziční zastupitel Marek Lahoda (Piráti).

Původně měli být dělníci s opravami náměstí hotoví již loni v létě, kdy se v moravské metropoli konaly oslavy dvoustého výročí narození opata a genetika Gregora Johanna Mendela. Rekonstrukci ale zbrzdilo několik problémů. Kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině muselo město hledat například nového dodavatele červeno-žlutých žulových kostek. Dláždění, jež je středobodem opravené plochy, koupilo Brno nakonec ve Švédsku.

Hrozí šplhání na sochu

Při úterním slavnostním odhalení Mendlova náměstí ukázalo město také novou sochu, která vyrostla poblíž lékařského domu. Dílo inspirované Mendelovým křížením hrachu společně odkryli zástupci města, kraje, Augustiniánského opatství i neziskovky, jež za nápadem stojí. „Sochu předáváme přesně rok poté, co jsme na ní začali pracovat. Jsem rád, že jsme vše, i přes šibeniční termín, stihli,“ řekl při odhalení Hrachoviny autor Jaromír Gargulák.

Bronzové dílo překvapilo přítomné pozorovatele nejen svým vzhledem, ale také lehkým kymácením. Jednotlivé díly sochy stojí na čtvercových podstavcích, mezi nimiž vedou malé chodníky. Lidé tak mohou mezi sousoším volně procházet, čímž Hrachovinu rozhýbávají. Gargulákova socha, která si od výtvarné obce vysloužila přízvisko "banální", vyšla na 24,5 milionu korun. Deset milionů zaplatilo Brno z městské kasy.


Na některých částech sochy bylo při průchodu zvědavců patrné kývání

Podle mluvčího brněnských strážníků Jakuba Ghanema se v Brně běžně stává, že lidé na umělecká díla šplhají. A to zejména v době před a po odhalení nových instalací. Podobné pokusy tedy nejde vyloučit ani u Hrachoviny. „Velký problém byl dříve například se sochou Jošta, ke které si někteří přistavili i žebřík. Jeden mladík při šplhání spadl a skončil v nemocnici. Situaci u Hrachoviny na Mendlově náměstí budeme sledovat bezpečnostní kamerou i pravidelnými denním a nočními hlídkami,“ řekl Drbně Ghanem. 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aneta Šamšulová

Štítky mendel, výročí, mendlovo náměstí, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martina V

Otázka. To zelené na soše je barva nebo měděnka? Ve škole nás učili o její jedovatosti. Je socha pojištěná, vzhledem k její průchodnosti a tedy přímému kontaktu s veřejností a možností třeba "olíznutí" dítětem?

Neděle, 26. února 2023, 13:18Odpovědět

Baron Kocharovski

opilecgargulák a jeho LYSOHLÁVKY VE VĚTRU a nebo TRIFIDI, to je teda pěkný HNUS za 24 míčů! :-((( a jak budou vypadat za čas? to je jednoduché: ve sběrných surovinách to už nikdo řešit nebude! :-DDD osobně bych na mendláku přivítal ZELEŇ a účelné lavičky v množství, odpovídající "náměstí" a uzlu mhd!

Sobota, 25. února 2023, 11:57Odpovědět

Diskutér T.

Gargulákova socha, která si od výtvarné obce vysloužila přízvisko "banální", vyšla na 24,5 milionu korun. Deset milionů zaplatilo Brno z městské kasy. .....
A CHUDÁCI NEMAJÍ CO JÍST......ALE SOŠKA SE NÁM HÝBE - TO JE ALE DÍLO.....A NYNÍ NĚCO O UMĚLCI...Jaromír Gargulák se narodil 5. února 1958 v Brně, kde také žije a tvoří. Vystudoval slévárenskou technologii na Vysokém učení technickém v Brně. K uměleckému slévárenství se dostal prostřednictvím převážně technického vzdělání. Seznámil se s uměleckým litím a pracemi Henryho Moora. Pracuje metodou odlévání na ztracený voskový model (technika ztraceného vosku) a zhotovuje pouze jediný originální odlitek (převážně žlutý nebo červený bronz, ale také olovo, mozaz a ocel). Motivy jeho práce jsou nejčastěji ptáci, hudebníci a postavy s křídly a lidské bytosti "deformuje" do podoby opeřenců. Jeho práce jsou v galeriích, soukromých sbírkách a na veřejných prostranstvích doma......KDE DOMOV MŮJ???

Úterý, 21. února 2023, 17:05Odpovědět

Diskutér T.

Bude tady asi brzy POPLACH V KOVÁŘSKÉ ULIČCE.......a novej film ne SBĚRATELÉ KOSTÍ, ALE KOVŮ.....

Úterý, 21. února 2023, 16:59Odpovědět

Jan Kudera

Tu hrachovinu měli dát do zahrahy kláštera. Jsem zvědav jak bude vypadat za rok... dva necháno na pospas různým "vlivům" co táhnou v noci po flámu z centra. Případně nenechavým sběratelům kovů.

Úterý, 21. února 2023, 16:29Odpovědět

Libor Burian

Škoda že z nějaké koule nekouká Mendel když je známa jeho podoba.

Úterý, 21. února 2023, 15:06Odpovědět

Brno se chlubí. Se zpožděním ukázalo opravené Mendlovo náměstí a sochu, která se hýbe  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.