Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V Brně řeší pravopisný faul na Mendela. Hrubku na desce svádí na dělníky

Lidé v jihomoravské metropoli si všímají dalších nedostatků na nově opraveném Mendlově náměstí. Po rozpacích ze špatného zábradlí a uměleckého díla Hrachoviny upoutala pozornost kolemjdoucích pamětní deska s pravopisnou chybou. Autoři projektu vinu svalují na výrobce.

Po roce a půl se obyvatelé Brna dočkali zrekonstruovaného Mendlova náměstí, na které mimo jiné přibyla i socha na počest Gregora Johanna Mendela. Bronzový monument od sochaře Jaromíra Garguláka však mezi veřejností rozdmýchal debatu. Do té nyní přispěl i nedostatek, který se vyjímá na pamětní desce vedle uměleckého díla.

„Texty do výroby odešly správně, takže asi někdo aktivně posunul čárku při vylévání. Vnímáme to ale jako drobnost,“ okomentoval pravopisnou chybu ve slově „výjimečný“ vedoucí projektu Mendel Jakub Carda. Opravu si v následujících dnech vezme na starost sám Gargulák, který přehodí čárku zpět tam, kam patří. 

Jinak jde vše skvěle, říká vedení

Výstřední Hrachovina ovšem není jediný prvek, který se některým návštěvníkům Mendláku nelíbí, stěžují si například na zastřešení zastávek nebo nevhodně umístěná zábradlí. „Opravdu se tam nehodí a podle mého názoru jsou i zbytečná. Bohužel požadavek na zábradlí byl od orgánů státní správy kvůli bezpečnostním normám,“ vyjádřil se radní pro oblast majetku Jiří Oliva (ČSSD).

Autoři projektu jsou ale spokojení. „Dostali jsme skvělé ohlasy, až jsme to nečekali. Lidem se náměstí líbí, někteří sice rozporují, že na něm nejsou stromy, ale to není pravda. Pouze teď nemají listy, což k tomuto ročnímu období patří,“ dodal Carda. 

Se současnou podobou lokality naopak nesouhlasí Tomáš Skřička (SPD). „Celé náměstí působí sterilně. Socha je umístěna nešťastně. Připustím-li, že má vztah k Mendelovi, měla dominovat klášterní zahradě, kde vyrostl skleněný nesmysl za desítky milionů korun, kvůli kterému padl částečně za oběť platan, před lety strom roku a další velikán, ginkgo biloba,“ okomentoval.

Bronzová skulptura, jež odkazuje na vědce, který působil v augustiniánském kláštere na Starém Brně a je považován za zakladatele genetiky i na základě svých pokusů s hrachem, stála 24,5 milionu korun. Kromě umělecké dominanty v lokalitě přibylo třicet stromů, lavičky a přístřešky, zčásti se také změnila organizace městské hromadné dopravy. 

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Mendel, doprava, oprava, rekonstrukce, chyba, socha, umění, deska

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Vaňáček

To je reakce na ten můj komentář z února? Tzn. já tam píšu, že se píše výjimka a odpověď je, že je to omyl, že se to píše výjimka???? Tak tuto logiku jsem nepochopil.

Pátek, 4. srpna 2023, 16:06Odpovědět

Baron Kocharovski

asi si přečtěte znovu, co jste (tedy v únoru) napsal); bliklo mi to tam dnes. to ale asi není důležité... Pavel Vaňáček Typický příklad toho, že některá pravidla jsou blbosti, které by si zasloužily opravit. 1) výslovnost: "vyjímečný" vs. téměř nevyslovitelný "výjimečný" 2) odvození: výjimka/vyjímečný

Pátek, 4. srpna 2023, 18:45Odpovědět

Baron Kocharovski

tak ona tam chyba NENÍ JEN JEDNA, že... :-(((

Úterý, 28. února 2023, 11:27Odpovědět

Ota Karel

Smutný u češtiny je, že se spousta slov běžně pořád říká jinak, než se píše. Všichni říkáme VYJÍMEČNÝ, ale správně se to má psát jina, ale proč? A co se týká zábradlí? Já bych začal u těch úředníků a jejich baráky, budovy, sídla a sedliště bych obmotal zábradlíma, že by čučeli! Zase se nějakej zakomplexovanej bezpečák se chce zviditelnit, že? Ještě by na ty zábradlí měli správně natřít černožluté pruhy a místy i žlutočerné! Měla by se přesně určit jejich šířka, která je velice důležitá! A do kritických míst bych nainstaloval městské zaměstnance v uniformách navržených osvědčeným p.Pištěkem! Zaměstnanci by upozorňovali občany našeho města, že se nebezpečně blíží k zábradlí, nejlépe akustickým signálem! Podle hlasování by to mohl být prostředně velký mosazný zvon s držadlem, nebo trubka a nejlépa poháněná stlačeným vzduchem!// Jinak by se mohla zábradlí, kvůli bezpečnosti cestující veřejnosti, namontovat všude u zastávek MHD. Cestující by to buď obcházeli, nebo by se všude vybudovaly u zastávek MHD podchody nebo i nadchody a pochopitelně i výtahy pro ID a matky s kočárky! Zvýší se tím zaměstnanost, Brno na to peníze někde najde, když už nechce stavět další falusy na náměstí Svobody. přitom by se dal využít stejný sochař a právníci by na něm určitě vymohli množstevní slevu! Vedle černého penisu by se bílý z kararského mramoru hodil! Prestiž Brna by šla určitě nahoru, protože Evropa žádnou tradici ve stavbě falusů nemá, a tu mezeru v kultuře by Brno zaplnilo! A hlavně víc zábradlí a začít u těch úřadů!

Neděle, 26. února 2023, 20:16Odpovědět

Marie Glanczová

napřed byl čas, pak se prošvihlo výročí a pak honem,honem dodělat...pak to tak vypadá, že paní radní?

Neděle, 26. února 2023, 11:24Odpovědět

Luboš Pařil

Myslím, že by se naši jazykozpytci a ochránci českého jazyka měli spíše zamyslet nad možnou výjimkou a obojí používání tohoto slova zařadit do Pravidel ČP. Od dob Jana Gebauera se toho hodně v pravopisu změnilo. V běžné mluvě lidé neříkají výjimka, ale vyjímka a většina už to také tak píše.

Neděle, 26. února 2023, 10:57Odpovědět

Baron Kocharovski

omyl! nejprve si nastudujte, proč se která slova píší právě tak, jak se píší. (obvykle to není žádný rozmar). např.: správně: VÝJIMKA (a nikoliv: vyjímka, protože slovo není složeno předponou vy + jímka, protože s jímkou to nemá NIC společného)! A PROTO, LOGICKY: VÝJIMKA, (což lze i snadno vyslovit). hledáte "problém" tam, kde opravdu není. :-)

Pátek, 4. srpna 2023, 12:15Odpovědět

David Bascheri

v brnu na návsi se i dějou horší věci

Sobota, 25. února 2023, 19:31Odpovědět

Njóla Ragnarok

A že ten text na té desce je zalomený ošklivě, to taky nikoho netrklo? První věta narvaná od kraje ke kraji - ty zbytečné zuby v pravé části odstavce... Škoda, že to nenavrhoval někdo se znalostí typografického manuálu nebo alespoň se špetkou estetického cítění... ostuda.

Sobota, 25. února 2023, 18:57Odpovědět

Baron Kocharovski

pravda. kdyby byl text VYCENTROVANÝ NA STŘED, desce by to na kráse pomohlo. asi to "schvaloval" nějaký NEUMĚTEL, co neví nic o grafice a ani gramatice! možná žádná korektura ani neproběhla. (a to je ještě větší ostuda)! :-(

Pátek, 4. srpna 2023, 12:14Odpovědět

Pavel Vaňáček

Typický příklad toho, že některá pravidla jsou blbosti, které by si zasloužily opravit.

1) výslovnost: "vyjímečný" vs. téměř nevyslovitelný "výjimečný"
2) odvození: výjimka/vyjímečný
stejně jako výhybka/vyhýbavý, výšivka/vyšívaný

Sobota, 25. února 2023, 18:47Odpovědět

Baron Kocharovski

omyl! nejprve si nastudujte, proč se která slova píší právě tak, jak se píší. (obvykle to není žádný rozmar). např.: správně: VÝJIMKA (a nikoliv: vyjímka, protože slovo není složeno předponou vy + jímka, protože s jímkou to nemá NIC společného)! A PROTO, LOGICKY: VÝJIMKA, (což lze i snadno vyslovit). hledáte "problém" tam, kde opravdu není. :-)

Pátek, 4. srpna 2023, 12:11Odpovědět

Pavel Caba

no jo BRNO tam je to samej vzdělanec stačí se juknout na naše papaláše ve strakovce

Sobota, 25. února 2023, 15:33Odpovědět

Baron Kocharovski

pamětní deska má sloužit pro několik generací. je o to větší ostudou, že ZODPOVĚDNÍ ji nevěnovali dost času, aby chybu včas odhalili! :-((( současně je zde vidět, JAK SE DNES PRACUJE: rychle, nekvalitně, hlavně DRAZE - a tomu odpovídá i výsledek! :-(((

Sobota, 25. února 2023, 14:39Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Josef Englic
chyba je ůpořád chybou! y/i také mnozí vnímají stejně (a není tomu tak), že jo! :-)

Sobota, 25. února 2023, 14:15Odpovědět

Baron Kocharovski

svádět chybu na řemeslníky, to je tedy UBOHOST! :-(((

Sobota, 25. února 2023, 14:13Odpovědět

Josef Englic

To je tedy do očí bijící "strašná" hrubka.

Sobota, 25. února 2023, 14:11Odpovědět

Baron Kocharovski

a jak se "poměřuje" větší a menší chyba na pamětní desce, která tam může viset několik DESÍTEK LET?! :-O s takovým přístupem se pak nelze divit, jak to tady vypadá... :-(

Pátek, 4. srpna 2023, 12:07Odpovědět

V Brně řeší pravopisný faul na Mendela. Hrubku na desce svádí na dělníky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.