Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně ukazují lidem socialistickou diskotéku i první televizi

Historií národního podniku TESLA a životem stejnojmenného fyzika provede návštěvníky nová výstava Technického muzea v Brně. Lidé si oživí vzpomínky při pohledu na první barevný televizor, legendární kufříkový magnetofon i diskotéku z osmdesátých let.

Výrobky, které v minulých dekádách plnily československé domácnosti, objeví návštěvníci na výstavě Není TESLA jako Tesla. Ukázky elektrotechnických součástek doplní v muzejní budově v Purkyňově ulici také životní příběh nadaného vizionáře Nikoly Tesly, který zemřel před osmdesáti lety. 

Diskotéka z osmdesátých let

Akce láká na československé exponáty z dílny národního podniku i výrobky zapůjčené ze sbírek chorvatských, srbských nebo rakouských muzeí. „Zájemci uvidí například proslulý stolní rozhlasový přijímač Tesla 308U, legendární kufříkový kotoučový magnetofon TESLA Sonet nebo první barevný televizor TESLA Color,“ vysvětlila Taťána Krajčírovičová z Technického muzea Brno.

V multimediálním sále se návštěvníci přenesou do atmosféry diskotéky z osmdesátých let, na které nechybí takzvaná barevná hudba ani mixážní pult. Celou expozici odkrývající svět elektřiny doprovází temný fialový odstín, který připomíná oblohu sršící blesky při bouřce.

Gramofon i Faradayova klec

S prací původem chorvatského výzkumníka Nikoly Tesly, jenž si nechal patentovat na tři sta vynálezů, se návštěvníci seznámí prostřednictvím filmu i 3D modelu Teslovy laboratoře v americkém Colorado Springs. Bádání a významné vynálezy, které ovlivnily 20. století, přiblíží na výstavě interaktivní prvky.

Mezi nejznámější fyzikovy objevy patří Teslova turbína, transformátor a bezdrátová komunikace. „V části výstavy o Teslovi si návštěvníci roztočí i legendární Columbovo vejce. Vyzkoušejí si, jak funguje gramofon nebo magnetofon. Jako atrakci tu máme i propojený telefon, takže si můžou volat z jedné části expozice do druhé,“ popsala Drbně za muzeum Šárka Motalová s tím, že lákadlem je také známá Faradayova klec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Tesla, Nikola Tesla, elektřina, vynálezy, Technické muzeum, Brno, TMB, národní podnik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně ukazují lidem socialistickou diskotéku i první televizi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.