Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno otevřelo lidem sklep pod Novou radnicí

Milovníkům historie a architektury se po odmlce opět otevře Sklep pod Novou radnicí v Brně. Zájemcům představí novou audiovizuální výstavu pojednávající o brněnských legendách. Děti i dospělé zaujmou moderní animace i připomínka obléhání Švédy.

Mincmistrovský sklep, který se ukrývá v centru Brna, mohou lidé znovu navštívit po dvou letech. V podzemí najdou expozici, která spojuje pověsti i historii tak, jak se opravdu stala. Výstava dostala název podle dvou důležitých postav brněnských legend – Ohnivý kůň a drak. Expozice odpovídá například na otázku, proč se někde v Brně zvoní v jedenáct, proč visí u Staré radnice drak či jak to vlastně bylo s tím vápnem. 

Dříve se ve sklepě nacházela expozice o ražbě mincí. Pro její zrušení se organizátoři rozhodli mimo jiné i kvůli nízké návštěvnosti. „Výstava o mincovnictví vznikla už v roce 2010 a Mincmistrovský sklep byl vlastně první podzemní prostor, který se v Brně otevřel. Po těch letech už jsme ale chtěli turistům nabídnout něco nového,“ řekla Drbně mluvčí Turistického informačního centra Brno (TIC Brno) Hana Novosadová.

Cílí na všechny smysly

Současná výstava ve sklepních prostorách je plná animací a zvukových efektů, která atraktivním způsobem návštěvníky vzdělává. „Má dvě roviny. Kromě té s pověstmi je to i historická, která seznamuje s minulostí samotného sklepa, se středověkem, renesancí a barokem v Brně, a velká pozornost je věnovaná i třicetileté válce,“ nastínila mluvčí TIC Brno Adéla Nováková.

Na výstavě se podílel tým lidí z Brna. Sklepem se rozléhají například hlasy brněnských herců Marie Ludvíkové nebo Cyrila Drozdy. Na animacích pracovala ilustrátorka Veronika Vlková z fakulty výtvarných umění. „Vrchol expozice najdete na samotném dně Sklepa. Tam zažijete, jaké to bylo, když město v roce 1645 obléhali Švédové. Je to velmi silné,“ lákal kurátor Michal Konečný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pověsti, výstava, Brno, Mincmistrovský sklep, Sklep pod Novou radnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno otevřelo lidem sklep pod Novou radnicí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.