Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno se loučí s generálem Bočkem. Vzlétnou i vojenské vrtulníky

Poslední rozloučení se zesnulým generálem Emilem Bočkem se dnes odehrává v moravské metropoli. Smuteční obřad, kterého se účastní zástupci Armády České republiky i britského velvyslanectví, začal ve 14 hodin v obřadní síni krematoria na brněnském Ústředním hřbitově.

Na poslední rozloučení s válečným veteránem dorazil napřílad náčelník generálního štábu Karel Řehka či britský velvyslanec v České republice Matthew Field. Jako připomínka Bočkovy životní vášně a hrdinnosti se nad Brnem proletí armádní vybavení. „V rámci posledního rozloučení se zesnulým válečným veteránem generálem Emilem Bočkem přeletí 4. dubna mezi 14. a 15. hodinou nad Brnem vojenské vrtulníky," informovalo město Brno.

Emil Boček zemřel 25. března měsíc poté, co oslavil své sté narozeniny. Druhoválečný hrdina, který byl posledním českým žijícím pilotem RAF, se zapsal do paměti lidí jako odvážný druhoválečný veterán a držitel mnoha státních vyznamenání. Blahopřejný dopis mu ke stým narozeninám poslal také britský král Karel III.

Do bojů odešel v šestnácti

Boček odešel bojovat z nacisty obsazeného Československa v šestnácti letech. Do bojů se poprvé zapojil ve Francii, kam roku 1939 tajně uprchl z nacisty obsazeného Československa. V Británii pak jako člen československé zahraniční armády sloužil na pozici leteckého mechanika. Později absolvoval výcvik v Kanadě a začal působit jako stíhač u československé 310. stíhací perutě.

Generál strávil za války necelých čtyřiasedmdesát hodin v letadle při bojových akcích. Zpátky do rodné země se pilot Královského letectva, který má na kontě šestadvacet operačních letů, vrátil na konci války v srpnu roku 1945. Tehdy mu bylo dvaadvacet let. 

Poslední roky žil Boček v domově seniorů v brněnské Bystrci. Při otázce na největší životní zážitky se pilot opakovaně vracel k času strávenému v Británii. „Pořád nejraději vzpomínám na Anglii. Tam bylo všechno perfektní a nové. Naopak ve Francii byl takzvaně bordel a museli jsme nosit dřeváky,“ vzpomněl pro Drbnu Boček při únorovém setkání.


Boček při oslavě stých narozenin. FOTO: Drbna/Aneta Šamšulová

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Armáda ČR

Štítky emil boček, pohřeb, úmrtí, raf

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

OBDIVUHODNÝ BOREC!

Úterý, 4. dubna 2023, 17:06Odpovědět

Brno se loučí s generálem Bočkem. Vzlétnou i vojenské vrtulníky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.