Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Brně opravili kavárnu Grand Prix, která láká hosty na střechu paneláku

Nový život vdechla náročná rekonstrukce vyhlídkové kavárně v brněnských Kohoutovicích. Prostory, z nichž lidé až do osmdesátých let minulého století sledovali motorky na původním závodním okruhu, poslouží soukromým akcím. Kavárna se nachází na střeše paneláku.

Zpřístupnit svoji chloubu veřejnosti se rozhodla městská část Brno-Kohoutovice, která do opravy raritního zařízení investovala přes pět milionů korun. Interiér kavárny Grand Prix začala nově pronajímat k soukromým účelům. Lidé si tak mohou na vrcholu třináctipatrového domu uspořádat rodinnou oslavu nebo svatbu. Minimální doba pronájmu činí podle místostarosty městské části Ondřeje Švédy (za KDU-ČSL) dvě hodiny a ceny se různí podle typu konané akce. 

Například rodinné setkání trvající tři až čtyři hodiny vyjde ve vyhlídkové kavárně na 1 200 korun. „Ceník nově uvádí poskytované slevy, například klubům seniorů či organizacím zřízeným městskou částí, městem nebo krajem. Tyto organizace chceme podporovat, a především našim seniorům chceme tyto prostory přiblížit zdarma,“ vysvětlil Švéda.

Zrekonstruovaná místnost v nástavbě panelového domu v ulici Voříškova pojme až čtyřicet lidí. Prostory s unikátním výhledem lákaly v minulosti zejména milovníky motocyklových závodů. Z kavárny byl totiž přímý výhled na původní závodní okruh, na němž se jezdilo až do roku 1986. Poté se Velká cena ČSSR přesunula na modernější Masarykův okruh.

Za unikátní brněnskou budovou s dvoupatrovou restaurací a kavárnou stojí architekt Jaroslav Černý. Zařízení začalo na kohoutovickém sídlišti růst roku 1975. Podle starosty městské části Jakuba Hrušky (KDU-ČSL) je znovuotevření kavárny pro mnohé Brňany zásadní vzpomínkou. „Chtěli jsme upravit prostor tak, aby se sem mohl kdokoliv vrátit zavzpomínat a využít prostor pro rodinná a jiná setkání,“ řekl Hruška s tím, že poslední provozovna přestala v místě fungovat v devadesátých letech.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Google Maps, MČ Brno-Kohoutovice

Štítky grand prix, kavárna, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně opravili kavárnu Grand Prix, která láká hosty na střechu paneláku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.