Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Brno vzpomíná na válečné veterány. U sochy Jošta vyrostlo makové políčko

Lidé po celém světě si dnes připomínají památku válečných veteránů. Přesně před 104 lety skončila podpisem příměří první světová válka. Symbolem významného dne se stal červený vlčí mák, který mohou lidé získat za dobrovolný příspěvek v ulicích či na vybraných místech po celé jižní Moravě. K této příležitosti také v Brně pod sochou Jošta na Moravském náměstí vzniklo makové pole.

Celý týden chodí lidé na nově vzniklé makové políčko na Moravském náměstí a zasazují tam koupené nebo doma vyrobené makové květy na špejli. „Přesně na Den veteránů ve tři hodiny odpoledne mají navíc Brňané možnost přijít na slavnostní zapichování máků za účasti válečných veteránů a dalších osobností kulturního a politického života,“ uvedla Anna Michlová z Paměti národa Jižní Morava.

Brno zdokumentuje příběhy hrdinů

Mák, jenž se stal symbolem dne válečných veteránů díky básni Na polích Flanderských od kanadského chirurga Johna McRae, si mohou lidé pořídit také jako sponu k připnutí na klopu. Dobrovolníci se sbírkovými kasičkami prochází od pondělí ulicemi Brna nebo dalšími moravskými městy a od zájemců vybírají nepovinný příspěvek. Vybrané prostředky ze sbírky poputují Centru pomoci Paměti národa, které se snaží vytvořit stabilní podporu pamětníkům války. Další část výtěžku ze sbírky bude věnována na dokumentování příběhů hrdinů.

Pro Česko nový svátek

Památka na 11. listopad u nás byla za minulého režimu ve stínu jiných výročí, protože komunisté tento „západní“ svátek záměrně nevzpomínali. První vlčí máky Češi a Moravané sázeli až v roce 2004. „Minimálně v moravské metropoli se určitě zvýšilo povědomí o tomto svátku. To je samozřejmě dobře. Je důležité vědět o hrdinech, kteří šli bojovat za vlast,“ sdělil Drbně ředitel pobočky Paměť národa Jižní Morava David Butula.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Paměť národa Jižní Morava

Štítky Den válečných veteránů, Brno, Institut Paměti národa Brno, sázení máků, Moravské náměstí, válečný veterán, Jihomoravský kraj, první světová válka, socha, Paměť národa, Den vzpomínek, John McRae, svátek, mák vlčí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vzpomíná na válečné veterány. U sochy Jošta vyrostlo makové políčko  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.