Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stavba Janáčkova kulturního centra v Brně se prodlouží

Na Janáčkovo kulturní centrum se Brňané těší už celé dvě dekády. Čekání na stavbu zařízení, jež umělcům poskytne jedno z největších jevišť v Evropě, se nyní ještě prodlouží. Radní totiž stále nevybrali firmu, která se o vybudování kulturního zařízení postará. V plánovaném koncertním sálu si filharmonici poprvé zahrají v roce 2025.

Vedení Brna ještě v prosinci slibovalo, že první stavební práce na novém kulturním zařízení začnou s koncem letních prázdnin. Vzhledem k tomu, že ale město stále nevypsalo zadání zakázky, jehož vyřízení trvá zhruba půl roku, se radním plán nejspíš dodržet nepodaří.

„Výstavba koncertního sálu Janáčkova kulturního centra je klíčová především pro Filharmonii Brno. Do Besedního domu, kde filharmonie v současnosti působí, se totiž při představení vejde pouze 60 hudebníků ze 120členného souboru,“ uvedl druhý náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Projektová dokumentace ke stavbě objektu je podle něj hotová a soutěž by tedy mohla začít v září. Rada města zároveň uložila odboru kultury zpracovat model provozních nákladů koncertního sálu. Ten se následně stane podkladem pro přípravu rozpočtu jihomoravské metropole.

Brno vymění čtyřpodlažní dům za trafostanici. Přiblíží se tím koncertnímu sálu a Kunderovu náměstí

Brno se přiblížilo očekávané výstavbě Janáčkova kulturního centra. Radnice se domluvila s vlastníkem hotelu International na směně pozemků. Město získá trafostanici, která se nachází v místech zamýšleného náměstí pojmenovaného po Ludvíkovi...

Mezi světovou špičku

Hlavní částí Janáčkova kulturního centra bude koncertní sál pro 1200 posluchačů, který stavbaři propojí podzemní chodbou s Besedním domem. Budovu pak vybaví nejmodernější vzduchotechnikou a nahrávacích studiem.

Sál pro hudební vystoupení, který se svojí akustikou bude rovnat těm nejlepším na světě, má platné stavební povolení. Na téměř dvoumiliardové sumě, kterou za kuturní objekt Brno zaplatí, se bude podílet i Ministerstvo kultury částkou 600 milionů korun. Jihomoravský kraj věnuje 100 milionů korun a 332 milionů korun přispěje společnost Brněnské komunikace.

Brno si moderní umělecké centrum, jež bude stát na rohu ulic Veselá a Besední, přeje už od přelomu tisíciletí. V roce 2002 vyhlásilo mezinárodní architektonickou soutěž, kde odborná porota zvolila návrh autorů Jakuba Havlase, Jana Hájka a Pavla Joby z atelieru M1 architekti. Od roku 2015 pak dělníci tři roky stavěli podzemní garáže se skoro 200 místy, která zatím nikdo nevyužívá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky Brno, kultura, stavba, Filharmonie Brno, hudba, Janáčkovo kulturní centrum, kulturní dům, koncertní síň, Evropa, Besední dům, Tomáš Koláčný, Česká pirátská strana, Jan Hájek, Brněnské komunikace a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Drahomír Machala

Vedení Brna ještě v prosinci slibovalo, že první stavební práce na novém kulturním zařízení začnou s koncem letních prázdnin. Vzhledem k tomu, že ale město stále nevypsalo zadání zakázky, jehož vyřízení trvá zhruba půl roku, se radním plán nejspíš dodržet nepodaří.
Hlavně, že mají na Brněnské radnici starost, kdy a kde vyvěsit Ukrajinskou vlajku (socha Jošta na Moravském náměstí), na Janáčkově kulturním centru si u EU body nenaženou!

Pondělí, 1. srpna 2022, 10:28Odpovědět

Stavba Janáčkova kulturního centra v Brně se prodlouží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.